-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Wrocław 2009, wyd. 1, Format 172 x 240, objętość 518 str., oprawa miękka
Niniejszy podręcznik akademicki został przygotowany z myślą o studentach studiów stacjonarnych i niestacjonarnych uniwersytetów przyrodniczych oraz słuchaczach studiów podyplomowych z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Może także zainteresować przedstawicieli kadry kierowniczej przemysłu żywnościowego, urzędowych służb kontroli żywności, audytorów* systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz nauczycieli szkół średnich.
Podręcznik składa się z dwóch części: teoretycznej (rozdziały I-VII), gdzie jest prezentowana aktualna wiedza w przedmiotowym zakresie, oraz praktycznej (rozdział VIII) z przykładami w formie ćwiczeń, umożliwiającymi prowadzenie zajęć warsztatowych, np. na studiach podyplomowych.
Głównym celem zespołu autorskiego przygotowującego podręcznik było - w możliwie zwięzły sposób - ujęcie z jednej strony zagadnień z zakresu zarządzania jakością, a z drugiej - zagadnień z zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Ponadto, w skrótowy sposób zakomunikowano problemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy, a także środowiskiem. W rozdziale VI przedstawiono możliwości integracji systemów zarządzania i ich znaczenie, natomiast w rozdziale VII wskazano ich oddziaływanie na przepływ wiedzy i dynamikę rozwoju gospodarczego, m.in. poprzez innowacyjność.
Autorzy dokonali wszelkich starań, aby stworzyć możliwie najlepsze dzieło, przydatne w akademickim procesie dydaktycznym, korzystając z najnowszej wiedzy opublikowanej w licznych czasopismach naukowych, podręcznikach istniejących na rynku edukacyjnym, normach międzynarodowych i krajowych, dokumentach prawnych, a także na stronach Internetu. Mimo tych starań mogą się pojawić pewne nieścisłości, skróty myślowe lub inne nieprzewidziane niedociągnięcia. Będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi, komentarze lub propozycje zmian służące doskonaleniu kolejnych edycji.
Przedstawione w podręczniku dane dotyczą stanu prawnego wymagań norm na dzień 31.12.2009 r.
Spis treści
PrzedmowaI. PODSTAWY I KONCEPCJE SYSTEMU ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
1. Filozofia zarządzania jakością (Tadeusz Trziszka, Małgorzata Kaźmierskd)
2. Kompleksowe Zarządzanie Jakością - TQM (Tadeusz Trziszka)
3. Charakterystyka norm serii ISO 9000 (Grażyna Krasnowska)
4. Dokumentacja systemu zarządzania jakością (Małgorzata Kaźmierska)
5. Rola klienta w kreowaniu standardów jakościowych przedsiębiorstwa (Małgorzata Kaźmierska)
6. Podejście procesowe w systemach zarządzania jakością (Grażyna Krasnowska)
7. Audyt w systemie zarządzania jakością (Małgorzata Kaźmierska)
8. Systemy oceny zgodności - akredytacja i certyfikacja (Marek Szołtysik)
II. NARZĘDZIA I METODY DOSKONALENIA SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
1. Wybrane metody doskonalenia zarządzania przez jakość (Tadeusz Trziszka)
2. Sześć Sigma (Andrzej Dąbrowski, Tadeusz Trziszka)
3. Metodyka badań satysfakcji konsumenta (Marek Nowak)
4. Koszty jakości w zarządzaniu przedsiębiorstwem (Krystyna Szybiga)
5. Metody statystyczne w procesie zarządzania, jakością (Andrzej Dąbrowski)
6. Analiza Pareta (Andrzej Dąbrowski)
III. ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWEM ZDROWOTNYM ŻYWNOŚCI
1. Zasady prawa żywnościowego w Unii Europejskiej (Jacek Leonkiewicz, Tadeusz Trziszka)
2. Rys historyczny procesu wdrażania prawa żywnościowego w Polsce po akcesji oraz aktualne problemy (Jacek Leonkiewicz)
3. Polskie ustawodawstwo żywnościowe (Jacek Leonkiewicz, Tadeusz Trziszka)
4. Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (Marek Szołtysik)
5. Zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności wg normy ISO 22000:2005 (Marek Szołtysik)
6. Standardy oceny dostawców funkcjonujące w sieciach dystrybucyjnych (Grażyna Krasnowska)
7. Produkty regionalne i tradycyjne w aspekcie bezpieczeństwa żywności (Maciej Oziembłowski)
8. Laboratoria i ich rola w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności (Tadeusz Trziszka)
IV. ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM I HIGIENA PRACY (Grażyna Krasnowska)
1. Ochrona pracy w uregulowaniach międzynarodowych i krajowych
2. Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy w organizacji
3. Normalizacja systemów zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
4. System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy wg serii norm PN-N 18000
5. System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy wg OHSAS 18000
V. ZARZĄDZANIE ŚRODOWISKOWE (Małgorzata Kaźmierska)
VI. INTEGRACJA SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA (Grażyna Krasnowska)
1. Przesłanki integracji systemów
2. Podobieństwa i różnice standardów zarządzania
3. Metody integracji
4. Korzyści wynikające z integracji systemów zarządzania
VII. ZARZĄDZANIE PROJAKOŚCIOWE JAKO CZYNNIK ROZWOJU INNOWACYJNOŚCI, TRANSFERU WIEDZY I KREOWANIA NOWOCZESNEJ GOSPODARKI (Tadeusz Trziszka, Halina Beń)
1. Wstęp
2. Internacjonalizacja systemu edukacji w gospodarce opartej na wiedzy
3. Transfer wiedzy
4. Kreowanie polityki żywnościowej w Unii Europejskiej w aspekcie nowych wyzwań jakości życia
5. Systemy zarządzania jakością w dyfuzji wiedzy do gospodarki
VIII. PRAKTYCZNE ZASADY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI (MATERIAŁY ĆWICZENIOWE)
1. Definiowanie i mapowanie procesów (Grażyna Krasnowska)
2. Księga jakości (Małgorzata Kaźmierska)
3. Procedury i instrukcje (Małgorzata Kaźmierska)
4. Zakładowy Kodeks GMP/GHP (Marek Szołtysik)
5. Plan HACCP (Marek Szołtysik)
6. Audyt zgodności systemu HACCP (Marek Szołtysik)
7. Metody statystyczne w zarządzaniu jakością (statystyczna kontrola jakości) (Andrzej Dąbrowski)
Indeks
Książka
-
ISBN:
978-83-60574-88-1
-
Redaktor:
Trziszka Tadeusz