-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Wrocław 2010, wyd. 1, format 170 x 240, objętość 204 str., oprawa miękka
Oddajemy w Państwa ręce monografię, której autorami są młodzi adepci nauki z różnych ośrodków naukowych w Polsce. Poruszane tematy dotyczą szeroko rozumianej problematyki jakości i bezpieczeństwa żywności oraz obejmują swoim zasięgiem cały łańcuch żywnościowy, od produkcji surowców spożywczych, poprzez ich przetwórstwo, do konsumpcji.
W szczególności wiele uwagi poświęcono zagadnieniom związanym z oddziaływaniem czynników środowiskowych na jakość surowca, składnikom żywności wywierającym korzystny wpływ na zdrowie i rozwój organizmu, a także tym, które są niepożądane i mogą wywoływać alergie oraz inne niekorzystne reakcje u pewnych grup konsumentów. W publikacji tej znalazły się również prace dotyczące wybranych aspektów kształtowania cech sensorycznych artykułów spożywczych oraz kontroli jakości i zapewniania zdrowotnego bezpieczeństwa żywności.
Mamy nadzieję, że monografia wzbudzi Państwa zainteresowanie.
Spis treści
Słowo wstępneAktywność przeciwu tlenia j ąca kiełków fasoli Mung i brokuło
(Renata Bączek-Kwinta, Żaneta Michalec)
Wpływ dodatku preparatów pektyn niskometylowanych na jakość nektarów
truskawkowych (Krystian Marszałek, Stanisław Kalisz, Marta Mitek) ,
Wpływ odmiany jabłek na zmętnienie i barwę naturalnie mętnych soków
(Mirosława Teleszko, Joanna Kolniak, Jan Oszmiański) ,
Wartość konsumpcyjna bulw ziemniaka w zależności od odmiany i zabiegu
odchwaszczania (Dorota Wichrowska, Ilona Rogozińska) ,
Próba prognozowania wielkości plonu i jakości ziarna jęczmienia browarnego
metodami SPAD i Bishopa (Katarzyna Kozłowska, Łukasz Szwed,
Agnieszka Zembold-Guła, Marek Liszewski, Józef Błażewicz) ,
Wartość słodownicza ziarna jęczmienia w zależności od stanu odżywienia
roślin azotem (Agnieszka Zembold-Guła, Katarzyna Kozłowska, Łukasz Szwed,
Józef Błażewicz, Marek Liszewski)
Wpływ otrąb owsianych na właściwości fizyczne ciasta pszenno-owsianego
(Małgorzata Kobus, Anna Matuszewska, Alicja Kawka, Jan Michniewicz) ,
Popularne oleje roślinne a ich zanieczyszczenie wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi oznaczonymi metodą GC-MS
(Marta Ciecierska, Mieczysław Obiedziński)
Analiza składu wybranych produktów mlekozastępczych dla niemowląt pod względem zawartości cholesterolu metodą FTIR-ATR
(Anna Malwina Kamelska, Renata Pietrzak-Fiećko, Krzysztof Brył)
Właściwości sorpcyjne produktów mlekozastępczych przeznaczonych
do żywienia niemowląt w wieku 0-4 miesięcy (Millena Ruszkowska)
Jakość zdrowotna tłuszczu mleka krowiego surowego oraz spożywczego uwarunkowana obecnością insektycydów chloroorganicznych
(Barbara Felkner, Marika M. Kowalska, Michalina Kotlarska,
Renata Pietrzak-Fiećko, Zbigniew Borejszo, Stefan S. Smoczyński)
Wpływ chlorku sodu na właściwości reologiczne i topliwość analogów serów
topionych z dodatkiem preparatów serwatkowych (Bartosz Sołowiej)
Wpływ wersenianu sodu na właściwości reologiczne pian otrzymanych
z różnych preparatów białek serwatkowych (Maciej Nastaj,
Dominik Szwajgier, Tomasz Czernecki) ,
Wpływ sonikacji na barwę i wyciek termiczny mięsa PSE (Joanna Stadnik)
Identyfikowalność produktów żywnościowych na przykładzie niektórych
produktów mięsnych (Angelika Ziółkowska, Jacek Kijowski) ,
Zasady walidacji procesu pomiarowego na przykładzie urządzeń
Miłkoscan i Milko-tester (Marta Białkowska, Anna Tarczyńska)
Streszczenia....
Książka
-
ISBN:
978-83-7717-038-0
-
Redaktor:
Maria Wojtatowicz,Joanna Kawa-Rygalska