-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Uniwersytet Rzeszowski
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Podręcznik jest przeznaczony dla słuchaczy wydziałów technologii żywności i żywienia człowieka, towaroznawstwa oraz dla tych kierunków nauczania, w programie których postanowiono zapoznać studentów z oceną jakości żywności. Nauka ta obejmuje nie tylko wiadomości z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów spożywczych, ale również wzajemnych interakcji składników odżywczych (lipidów, węglowodanów, białek, witamin, składników mineralnych) podczas pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania.
Publikacja uzupełnia również wiedzę o właściwościach fizycznych oraz podstawowym składzie artykułów żywnościowych i ich przemianie podczas różnych procesów technologicznych. Ocena żywności jest nauką bardzo obszerną i musi być ciągle pogłębiana oraz poszerzana, więc wymaga nie tylko znajomości chemii organicznej czy podstaw biochemii, ale również powinna być uzupełniona o najnowsze doniesienia naukowe z zakresu chemizacji żywności. Opracowanie to może być także pomocne podczas realizacji przedmiotów fakultatywnych, których tematyka poświęcona jest problematyce żywieniowej i żywnościowej.
Opis analiz chemicznych zawartych w podręczniku ma na celu praktyczne zapoznanie studentów z oceną dotyczącą cech jakościowych większości surowców i produktów pozyskiwanych w naszym kraju, natomiast uzyskane wyniki oznaczeń laboratoryjnych pozwolą na konfrontację z danymi zawartymi w normach i podręcznikach. Umożliwią więc wyciągnięcie praktycznych wniosków.
Przydatność żywności do konsumpcji może być ograniczona nie tylko ze względu na jej jakość, ale również z powodu chemicznego skażenia. Tematy te uwzględniono w niniejszym opracowaniu, ponieważ obecnie dodawanie środków chemicznych jest powszechnie praktykowane, i to na wszystkich etapach produkcji. Opisy ćwiczeń praktycznych poprzedzone są wprowadzeniem teoretycznym, mającym na celu scharakteryzowanie poszczególnych produktów pod względem przydatności spożywczej.
Większość oznaczeń chemicznych dobrano w taki sposób, aby były zgodne z metodami standardowymi i zalecanymi przez Polskie Normy oraz unormowania Unii Europejskiej. Pozwolą one zdobyć wiedzę do prowadzenia samodzielnej oceny jakości żywności, a także umiejętność w przeprowadzaniu rutynowych analiz, która jest konieczna dla osób zatrudnionych w jednostkach kontrolnych, np. PIH czy Sanepid. Umiejętności te są niezbędne dla osób zatrudnionych w różnych gałęziach przemysłu spożywczego, w supermarketach, hurtowniach i innych jednostkach związanych z produkcją bądź dystrybucją żywności.
Spis treści
PrzedmowaCZĘŚĆ I:
1. Zboża i produkty zbożowe
2. Herbata
3. Kawa
4. Cukier i wyroby cukiernicze
5. Miód
6. Napoje alkoholowe
7. Mleko i przetwory mleczne
8. Jaja i przetwory
9. Mięso i przetwory mięsne
10. Tłuszcze jadalne
11. Ryby i konserwy rybne
CZĘŚĆ II: 12. Ocena żywienia
Książka
-
ISBN:
978-83-7338-490-3
-
Redaktor:
Marek Zina
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2009
-
Format:
165 x 240 mm
-
Liczba stron:
344
-
Oprawa:
Miękka