-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.SGGW
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2010, wydanie 2, format 165 x 235, objętość 380 str., oprawa miękka
Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki ważniejszych surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości użytkowej, niezbędnej przy poznawaniu i ocenie przydatności żywieniowej surowców roślinnych przez studentów, w ramach przedmiotu "surowce spożywcze". Opracowanie obejmuje siedem grup surowców roślinnych: warzywa, rośliny okopowe, rośliny zbożowe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiając grupy surowców, uwzględniono część wprowadzającą i część dotyczącą poszczególnych gatunków. W części wprowadzającej podano krótką charakterystykę grupy, w tym: wykaz gatunków i ich przynależność do rodzin botanicznych, wartość odżywczą i znaczenie gospodarcze. W części dotyczącej poszczególnych gatunków uwzględniono: budowę części użytkowej, wartość odżywczą, wykaz wybranych odmian, polecanych głównie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Liście odmian roślin rolniczych i warzywnych oraz na Liście odmian roślin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystykę i przydatność użytkową, w tym: spożycie bezpośrednie, przetwórstwo i przechowywanie. Ocenę poszczególnych gatunków surowców roślinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jakościowe dla poszczególnych gatunków surowców roślin nych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi. Opracowanie jest przeznaczone dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Międzywydziałowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale może być również pomocne dla uczniów techników o specjalności żywieniowo-gastronom icznej.
Spis treści
I. WARZYWA1. Podział warzyw i jego kryteria
2. Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków
1. Warzywa kapustne
2. Warzywa cebulowe
3. Warzywa korzeniowe
4. Warzywa liściowe
5. Warzywa rzepowate
6. Warzywa strączkowe
7. Warzywa psiankowate
8. Warzywa dyniowate
9. Warzywa wieloletnie
10. Warzywa różne
II. ROŚLINY OKOPOWE
1. Podział roślin okopowych i jego kryteria
2. Charakterystyka poszczególnych podgrup i gatunków
1. Rośliny okopowe - bulwiaste
2. Rośliny okopowe - korzeniowe przemysłowe
III. ROŚLINY ZBOŻOWE
1. Ogólna charakterystyka roślin zbożowych
2. Charakterystyka poszczególnych gatunków
IV. OWOCE
1. Podział owoców krajowych i jego kryteria
2. Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków
1. Owoce ziarnkowe
2. Owoce pestkowe
3. Owoce jagodowe
4. Orzechy
V. OWOCE EGZOTYCZNE
1. Podział owoców egzotycznych i jego kryteia
2. Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków
1. Owoce jagodowe
2. Owoce cytrusowe
3. Pozostałe owoce jagodowe
4. Owoce ziarnkowe
5. Owoce pestkowe
6. Orzechy
7. Strąki
8. Torebki
VI. PRYPRAWY
1. Charakterystyka wybranych substancji czynnych występujących w przyprawach
2. Charakterystyka surowców przyprawowych
VII. GRZYBY UPRAWNE
1. Budowa i wartość odżywcza
2. Charakterystyka wybranych gatunkow
VIII. OCENA JAKOŚCIOWA SUROWCÓW POCHODZENIA ROŚLINNEGO METODĄ ORGANOLEPTYCZNĄ
1. Ogólne wymagania
2. Ocena dostarczonej partii surowca roślinnego
Książka
-
ISBN:
978-83-7244-929-0
-
Redaktor:
Świetlikowska Krystyna