Warszawa 2008, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 168 str., oprawa miękka
W przemyśle spożywczym jednym z warunków właściwego przebiegu procesów technologicznych i uzyskania dobrej jakości produktów jest dokładne oczyszcze¬nie i posortowanie partii surowców. Surowce pochodzące z produkcji rolniczej są zwykle zanieczyszczone. Zanieczyszczenia (chemiczne i mikrobiologiczne) mogą niekorzystnie oddziaływać na zdrowie. Mogą one być także przyczyną uszkodzeń urządzeń rozdrabniających przez dostanie się do nich części meta¬lowych lub zanieczyszczeń mineralnych, takich jak kamienie, szkło. Obecność ziemi na niektórych surowcach, na przykład roślin okopowych (ziemniaki, buraki cukrowe), utrudnia także, a czasem nawet uniemożliwia prawidłowy przebieg procesu technologicznego. W przypadku ziemniaków przedłuża się proces ich parowania, a przy produkcji cukru z buraków cukrowych wprowadzane z ziemią drobnoustroje do baterii dyfuzyjnej mogą wywołać niepożądaną fermentację. [...] Ze wstępu
Spis treści
1. Czyszczenie i sortowanie surowca2. Rozdrabnianie
3. Pakowanie i przechowywanie żywności w opakowaniach z tworzyw sztucznych
4. Wirowanie i homogenizacja na przykładzie mleka
5. Pasteryzacja
6. Sterylizacja konserw
7. Filtracja
8. Ekstrakcja
9. Alkoholowa fermentacja ciągła
10. Procesy membranowe
11. Suszenie rozpyłowe
12. Zamrażanie żywności
13. Koagulacja i żelowanie
Książka
-
ISBN:
978-83-7583-020-0
-
Redaktor:
Jarczyk Andrzej,Dłużewska Elżbieta