Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Julien Venesson,
Waga produktu: 0.3 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
Wysyłka od: 9.00 PLN
Wydawca: Vital
Władze państwowe, specjaliści od żywienia i pracownicy przemysłu rolno-spożywczego zachęcają do coraz większego spożywania produktów zbożowych „dla zdrowia”. Tymczasem badanie przeprowadzone przez Juliena Venessona pokazuje, że możemy cieszyć się lepszym zdrowiem, jeśli z naszej diety wykluczymy pszenicę.
Autor, konsultant w dziedzinie żywienia i dziennikarz naukowy, piszący dla wielu specjalistycznych stron internetowych oraz zajmujący się kształceniem profesjonalistów, dzieli się w tej książce mało znanymi faktami na temat glutenu. Ujawnia, że aby ograniczyć głód na świecie i zwiększyć wydajność, agronomowie w dużej mierze zmodyfikowali geny pszenicy. Powołali tym samym do życia potworne odmiany tego zboża, które zawierają znacznie więcej glutenu niż pszenica z czasów naszych przodków.
Nic zatem dziwnego, że obecnie aż jedna na trzy osoby może wykazywać wrażliwość na to białko, nawet o tym nie wiedząc. Lekarze nie podejrzewają, że za chroniczne zmęczenie, kłopoty z trawieniem i nastrojem, bóle głowy, artrozę, zawroty, neuropatie lub bóle mięśniowe odpowiedzialna jest pszenica! Co więcej, u osób z predyspozycjami genetycznymi gluten jest czynnikiem wyzwalającym choroby autoimmunologiczne: celiakię, chorobę Crohna, stwardnienie rozsiane, cukrzycę typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów.
Niniejsze dzieło stanowi syntezę prowadzonych badań naukowych nad glutenem oraz przeprowadzonych rozmów, wyłącznie ze specjalistami w tej dziedzinie.
Postaw na świadome odżywianie!

Książka

  • Autor: 

    Julien Venesson

  • Wydanie: 

    1

  • Rok wydania: 

    2016

  • Format: 

    14.5x20.3

  • Oprawa: 

    Miękka

Inne tytuły z tej serii:

aaa ssss