X
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Wrocław 2012, wyd. 1, format 165 x 235, objętość 258 str., oprawa miękka
Podręcznik ten stanowi niezastąpione źródło wiedzy zarówno praktycznej, jak i teoretycznej. Jego wszechstronna, dobrze usystematyzowana treść pozwala czytelnikowi zapoznać się z zagadnieniami z toksykologii żywności oraz aktualnym ustawodawstwem krajowym i europejskim. W podręczniku omówiono toksyczne substancje występujące naturalnie w produktach spożywczych i powstające w czasie przetwarzania oraz przechowywania żywności. Przedstawiono także wybrane zagadnienia z ekotoksykologii. Przejrzysta i zarazem przystępna forma na pewno zostanie doceniona przez studentów oraz osoby mające na co dzień styczność z oceną jakości wód.
Spis treści
WstępWprowadzenie do toksykologii żywności (Jadwiga Biernat)
Podstawowe definicje w toksykologii żywności
Wpływ substancji toksycznych na organizmy żywe
Wchłanianie substancji toksycznych z zanieczyszczonej żywności
Biotransformacje substancji toksycznych
Wydalanie substancji toksycznych
Podział substancji szkodliwych i toksycznych występujących w żywności
Zagadnienie praktyczne: Obliczanie dawki LD50 wybranych substancji toksycznych z wykorzystaniem metod Krabera, Behrensa i Thompsona (Dagmara Orzeł, Monika Bronkowska)
Piśmiennictwo
Naturalne substancje antyodżywcze i toksyczne w żywności (Monika Bronkowska)
GHkozydy w produktach roślinnych
Zagadnienie praktyczne: Wpływ procesów technologicznych
na zawartość tiocyjanianów w warzywach
Szczawiany w środkach spożywczych
Zagadnienie praktyczne: Oznaczanie zawartości szczawianów
w wybranych środkach spożywczych
Piśmiennictwo
Chemiczne zanieczyszczenia żywności (Dagmara Orzeł)
Azotany i azotyny w żywności (Danuta Figurska-Ciura)
Zagadnienie praktyczne: Oznaczanie zawartości azotanów (V)
i azotanów (III) w wybranych produktach spożywczych metodą Griessa
Toksyczne pierwiastki śladowe (metale ciężkie) w żywności
(Marzena Styczyńska, Karolina Łoźna)
Kadm
Ołów
Arsen
Rtęć
Cyna
Oznaczanie stężenia metali ciężkich w żywności
Zagadnienie praktyczne: Ocena skażenia żywności metalami ciężkimi - oznaczanie zawartości metali ciężkich w środkach spożywczych oraz oszacowanie ich pobrania z całodziennymi
racjami pokarmowymi
Pozostałości pestycydów w środkach spożywczych (Danuta Figurska-Ciura)
Charakterystyka wybranych grup pestycydów
Analityczna ocena pozostałości pestycydów
Korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem pestycydów
Zagadnienie praktyczne: Ocena skażenia żywności pestycydami
- obliczanie maksymalnych granic pozostałości pestycydów w środkach spożywczych oraz oszacowanie ich pobrania z całodziennymi racjami pokarmowymi
Dioksyny (Ewa Piotrowska)
Zagadnienie praktyczne: Oszacowanie pobrania dioksyn z wybranymi
potrawami
Akrylamid w środkach spożywczych (Ewa Piotrowska)
Zagadnienie praktyczne: Oszacowanie pobrania akrylamidu
z całodziennymi racjami pokarmowymi
Piśmiennictwo
Biologiczne zanieczyszczenia żywności (Dagmara Orzeł)
Bakteryjne zatrucia i zakażenia pokarmowe
Mikotoksyny w żywności
Piśmiennictwo
Wybrane aspekty toksykologiczne stosowania dodatków do żywności
(Dagmara Orzeł)
Barwniki dodawane do żywności
Zagadnienia praktyczne: Identyfikacja barwników syntetycznych
w produktach spożywczych
Chemiczne substancje konserwujące dodawane do żywności
Zagadnienie praktyczne: Oznaczanie zawartości wybranych
substancji konserwujących w produktach spożywczych
Przeciwutleniacze dodawane do żywności
Zagadnienie praktyczne: Wykrywanie obecności wybranych środków
przeciwutlenłających w tłuszczach
Chemiczne substancje słodzące stosowane w żywności
Zagadnienie praktyczne: Charakterystyka użytkowa i toksykologiczna
sztucznych środków słodzących
Piśmiennictwo
Ocena higieniczna produktów spożywczych (Joanna Wyka)
Mleko
Zagadnienie praktyczne: Ocena higieniczna mleka
Tłuszcze
Zagadnienie praktyczne: Ocena higieniczna tłuszczów
Piśmiennictwo
Ocena higieniczna opakowań do żywności
(Marzena Styczyńska, Karolina Łoźna)
Zagadnienie praktyczne: Oznaczanie migracji formaldehydu z papieru
Piśmiennictwo
Wybrane wiadomości z ekotoksykologii (Monika Bronkowska)
Szacowanie środowiskowego ryzyka zdrowotnego
Zagadnienie praktyczne: Szacowanie środowiskowego
ryzyka zdrowotnego według różnych źródeł narażenia
Toksyczne pierwiastki występujące w glehie
Zagadnienie praktyczne: Oznaczenie zawartości niklu, chromu, cynku,
miedzi i manganu w wybranych produktach roślinnych metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej z atomizerem elektrotermicznym w postaci kuwety grafitowej (GF - AAS). Określenie stopnia biokumulacji pierwiastków w roślinach w stosunku do substratu mineralnego gleby oraz ocena narażenia na pobranie tych metali drogą pokarmową
Jakość wody użytkowej
Zagadnienie praktyczne: Badanie właściwości fizykochemicznych
wody oraz analiza chemiczna wody
Badanie temperatury wody
Badanie zabarwienia wody
Badanie zapachu wody
Analiza chemiczna wody
Inne tytuły z tej serii:
32,00
PLN
Ocena żywności i żywienia
28,40
PLN
Superfood
30,10
PLN
Zasady żywienia Podręcznik część 2
32,50
PLN
Czy wiesz ile jesz
12,70
PLN
Badanie towarów spożywczych
50,80
PLN
Vademecum żywienia człowieka
26,50
PLN
Żyj w zgodzie ze swoimi hormonami
22,60
PLN
Odżywianie czyli trzecia droga medycyny
98,10
PLN
Biotechnologia żywności
59,50
PLN
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Dieta dla aktywnych Paleo Dieta
28,70
PLN