Warszawa 2011, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 152 str., oprawa miękka
W książce omówiono podstawowe problemy dotyczące niedożywienia związanego z chorobą. Zebrano i omówiono wszystkie dostępne metody oceny odżywienia niezależnie od sytuacji klinicznej. W całej książce dobrze wywarzono proporcje między informacjami ściśle naukowymi a praktycznymi wskazówkami postępowania w konkretnych sytuacjach klinicznych. Część informacji podana została w formie przejrzystych tabel, które mogą być łatwo wykorzystane w praktyce klinicznej. Książka adresowana jest: do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.
Spis treści
Przedmowa1. Niedożywienie
2. Zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze
3. Rozpoznanie niedożywienia
4. Pogłębiona ocena stanu odżywienia. Badania antropometryczne
5. Pogłębiona ocena stanu odżywienia. Badania biochemiczne
6. Badania składu ciała za pomocą bioimpedancji elektrycznej
7. Metody oceny stanu odżywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze u chorych z otyłością
8. Ocena stanu odżywienia u dzieci
9. Ocena stanu odżywienia u osób w wieku podeszłym
10. Metody oceny sposobu żywienia
Skorowidz
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4333-4
-
Redaktor:
Szczygieł Bruno