Warszawa 2011, wydanie 1, Format 205 x 145, ojętość 184 str, oprawa miękka
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie.
W książce omówiono niektóre z chorób układu kostnego, ich przyczyny, jak: brak ruchu, niewłaściwe żywienie, uwarunkowania genetyczne, przeciążenie, nadwaga, przewlekły stres, zaburzenia w układzie immunologicznym, zakażenia, wpływ klimatu oraz objawy, z których najważniejszym jest ból pojawiający się okresowo lub mający charakter przewlekły.
Przedstawiono również zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu.
Znaczną część książki Autorka poświęca przykładowym jadłospisom i wybranym przepisom na potrawy mające zastosowanie w chorobach układu kostnego. Zaproponowane potrawy, zawierające mniej niż 120 kilokalorii, mogą być wykorzystane w dietach redukcyjnych.
Spis treści
CZĘŚĆ PIERWSZAWstęp
Koszty ekonomiczne chorób układu kostnego
Układ kostno-stawowy
Ważniejsze choroby układu kostno-stawowego
Choroba zwyrodnieniowa stawów - artroza
· Postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów
Reumatoidalne zapalenie stawów
Fibromialgia
Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa
Toczeń rumieniowaty układowy
Dna
Łuszczycowe zapalenie stawów
Osteoporoza
Krzywica
Zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i składniki odżywcze
Energia
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Błonnik
Witaminy
· Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
· Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Składniki mineralne
· Makropierwiastki
· Mikropierwiastki
Produkty kwaso- i zasadotwórcze
Woda
Wolne rodniki
Charakterystyka ważniejszych produktów spożywczych
Produkty zbożowe
Nasiona roślin strączkowych
Produkty mleczne i ich substytuty
Ziemniaki
Warzywa i owoce
Produkty tłuszczowe
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory
Jaja
Cukier i słodycze
Orzechy i nasiona
Żywność modyfikowana genetycznie
CZĘŚĆ DRUGA
Zasady żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości
Zasady diety
Podstawowe zalecenia żywieniowe
Przykład dwutygodniowego jadłospisu
Profilaktyka i leczenie dietetyczne otyłości w chorobach układu kostnego
Zasady odchudzania
Diety niskoenergetyczne
· Dieta niskoenergetyczna - 1000 kalorii (4184 kJ)
· Dieta niskoenergetyczna - 1200 kalorii (5020 kJ)
· Dieta niskoenergetyczna - 1500 kalorii (6276 kJ)
CZĘŚĆ TRZECIA
Wybrane potrawy zalecane w chorobach układu kostnego
Wiadomości podstawowe
· Miary gospodarcze
· Naczynia kuchenne
· Konserwowanie żywności
· Przechowywanie żywności
· Sposoby przygotowywania potraw
Przyprawy
Przepisy szczegółowe
· Napoje
· Pieczywo
· Dodatki do pieczywa
· Zupy
· Przekąski
· Potrawy z mięsa
· Potrawy z ryb
· Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
· Potrawy jarskie
· Potrawy z warzyw i owoców - surówki
· Potrawy z warzyw i owoców - sałatki
· Potrawy z warzyw i owoców - warzywa gotowane
· Sosy i pasty
· Desery
Piśmiennictwo
Skorowidz potraw
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4119-4
-
Autor:
Zofia Wieczorek-Chełmińska