Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest – w odpowiednich ilościach – niezbędna do życia. Jednak u alergików i osób z nietolerancją histamina zawarta w lekach i pokarmach może powodować znaczne dolegliwości, m.in.: bóle głowy, wysypkę, swędzenie skóry, bóle brzucha, biegunkę, wodnisty katar, kaszel, zaburzenia rytmu serca.
W poradniku podano wiele praktycznych rad, które pomogą wrażliwym na działanie histaminy osobom uzyskać wyraźną poprawę stanu zdrowia, a nawet całkowicie pozbyć się uciążliwych objawów.
Liczne przepisy na dania główne, zupy, sałatki, desery oraz na ciasteczka, ciasta i torty z pewnością ułatwią zachowanie właściwej diety.
Spis treści
WPROWADZENIEHISTAMINA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA
Co to jest histamina?
Diaminooksydaza
Definicja nietolerancji histaminy
Rozpoznanie nietolerancji histaminy
HISTAMINA W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
Podstawowe informacje
Dlaczego niektóre produkty spożywcze zawierają tak dużo histaminy?
Wyroby z mleka i sery
Czekolada
Mięso i wyroby mięsne
Ryby i produkty rybne
Ocet
Owoce i warzywa
Alkohol
Aminy biogenne
Uwalniacze histaminy
Dodatki spożywcze
POSTĘPOWANIE W NIETOLERANCJI HISTAMINY
Dorośli
Dzieci
Leki
Nietolerancja środków cieniujących
Zabiegi chirurgiczne i stomatologiczne
Histamina w ciąży
CO WŁAŚCIWIE WOLNO JEŚĆ?
Tolerowane produkty spożywcze
Nietolerowane produkty spożywcze
Produkty spożywcze - tabela wymienników
PRZEPISY
Podstawowe informacje o gotowaniu
Zupy
Sałatki
Dania główne
Desery
Ciasta i torty
Ciasteczka
Pasty do pieczywa
Literatura źródłowa
DODATEK
Leki
Dodatki spożywcze, symbole E
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4176-7
-
Autor:
Heide Steigenberger
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2014
-
Format:
145 x 205
-
Liczba stron:
128
-
Oprawa:
miękka