Prawidłowe żywienie dzieci jest nieodzownym warunkiem ich zdrowia, a także prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego. Choroby związane z nieprawidłowym odżywianiem mają najczęściej swój początek już w dzieciństwie, dlatego tak istotne jest kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.
Oprócz ogólnych zasad zdrowego żywienia w książce omówiono etapy żywieniowe u dzieci i młodzieży, zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i ich wartości odżywcze. Opisano również podstawy psychologiczne żywienia, najczęstsze zaburzenia odżywiania, a także szczególne zagadnienia, np. brain food – składniki pokarmowe stymulujące rozwój inteligencji, żywność funkcjonalną i preparaty witaminowe w jadłospisie dziecięcym.
Zamieszczone na końcu książki proste przepisy kulinarne są cennym uzupełnieniem pozwalającym przyrządzić zdrowe i urozmaicone potrawy.
Spis treści:
1 Etapy żywieniowe u dzieci i młodzieży 1
1.1 Żywienie do ukończenia drugiego roku życia 1
1.2 Żywienie małego dziecka: 2−5 lat 1
1.3 Żywienie dzieci w wieku szkolnym: 6−12 lat 2
1.4 Żywienie w okresie pokwitania: 13−18 lat 4
2 Podstawy zdrowego odżywiania 7
2.1 Składniki odżywcze 7
2.1.1 Węglowodany i błonnik 10
2.1.2 Białka 12
2.1.3 Tłuszcze 13
2.1.4 Sole mineralne i mikroelementy 16
2.1.5 Witaminy 22
2.1.6 Substancje nieodżywcze pochodzenia roślinnego 23
2.1.7 Woda 24
2.2 Produkty spożywcze 24
2.2.1 Chleb, makaron, ryż, ziemniaki i spółka 24
2.2.2 Warzywa i owoce 27
2.2.3 Mleko i produkty mleczne 27
2.2.4 Jaja 28
2.2.5 Mięso – czy lepiej dieta wegetariańska? 29
2.2.6 Ryby 31
2.2.7 Orzechy 32
2.2.8 Słodycze 33
2.2.9 Napoje 35
2.3 Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i piramida
żywieniowa 36
2.4 Wielka dwudziestka: najlepsze produkty spożywcze dla dzieci 37
2.5 Posiłki w ciągu dnia 40
2.5.1 Śniadanie – najlepszy start w nowy dzień 41
2.5.2 Obiad – uzupełnienie energii po powrocie z przedszkola lub szkoły 42
2.5.3 Kolacja dla dobrego snu 43
2.5.4 Przekąski – dopływ energii między posiłkami 44
2.6 Brain food – jedzenie stymulujące rozwój inteligencji 45
2.7 Produkty spożywcze przeznaczone specjalnie dla dzieci 47
2.8 Żywność funkcjonalna, preparaty witaminowe i zawierające składniki mineralne 48
2.9 Substancje pomocnicze – dodatki do żywności 49
3 Psychologia żywienia 51
3.1 Nauka jedzenia – jedzenie jako proces uczenia się 51
3.2 Niedobór i nadmiar 53
3.3 Głód i sytość 55
3.4 Jedzenie w krainie pieczonych gołąbków 56
3.5 Jak uczucia wywodzą głowę w pole 57
3.6 Kusząca reklama 58
3.7 Jedzenie – wydarzenie towarzyskie 59
3.8 Przyswajanie smaków 59
3.9 Ujednolicenie smaków poprzez żywienie przemysłowe 62
3.10 Oferta i wybór 63
3.11 Programowanie zwyczajów od nowa 64
3.12 Między zakazami a pozwalaniem na wszystko 65
3.13 Angażujmy dzieci w żywienie 65
3.14 Wyjaśniać sens zdrowego odżywiania 66
3.15 Nauka czerpania przyjemności z jedzenia: wszystkie zmysły zaangażowane w odżywianie 67
3.16 Zdrowe żywienie zaczyna się w głowie: pięć kroków do celu 68
4 Jedzenie na co dzień – żywienie w obecnych czasach 69
4.1 Jedzenie i wychowanie 69
4.1.1 Wychowanie żywieniowe jest ważne 69
4.1.2 Stół rodzinny 71
4.1.3 Rytuały i jedzenie od święta 71
4.2 Kompetentne dzieci 72
4.2.1 Głód i upodobania 74
4.2.2 1-2-3-4-5 Warzywa i owoce 75
4.2.3 Bidon 76
4.2.4 „Słodkość dnia” 76
4.2.5 Comiesięczne menu na życzenie 77
4.3 Zakupy i przygotowanie posiłków 78
4.3.1 Zdrowe jedzenie zaczyna się od zakupów 78
4.3.2 Produkty regionalne i sezonowe 81
4.3.3 Gotowanie z dziećmi 81
4.4 Rafy dnia codziennego 82
4.4.1 Przekąski w szkole i przedszkolu 82
4.4.2 Za pięć dwunasta: gdy brakuje czasu na gotowanie 82
4.4.3 Fast food, posiłki gotowe, przekąski oraz dania z kuchenki mikrofalowej 83
4.4.4 Przedszkole, świetlica szkolna i szkoła całodzienna 84
4.5 Problemy przy stole 85
4.5.1 Zasady zachowania przy stole 85
4.5.2 Niejadki 85
4.5.3 Małe głodomory 86
4.5.4 Dzieci wybredne i jedzące ciągle to samo 87
4.5.5 Jedzenie jako środek wychowawczy 88
4.5.6 Stół jadalny jako pole bitwy 88
4.5.7 Niedozwolone pokusy – napoje energetyzujące i alkoholowe 89
5 Zaburzenia odżywiania 91
5.1 Nadwaga 91
5.2 Cukrzyca u dzieci 93
5.3 Anoreksja i bulimia 94
5.4 Alergie pokarmowe 97
5.5 Nadpobudliwe dziecko 100
6 Przepisy 103
6.1 Przepisy śniadaniowe 103
6.2 Zdrowe przekąski 105
6.3 Dania w 30 minut 107
6.4 Potrawy przygotowywane przez dzieci 112
Dodatki 115
Dobowe zapotrzebowanie na witaminy 116
Dobowe zapotrzebowanie na składniki naturalne 117
Krzywe wzrastania wg CDC 118
Suplementacja witaminy D 120
Piśmiennictwo 122
Skorowidz 125
Książka
-
ISBN:
978-83-65625-95-3
-
Autor:
Gabi Eugster
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2018
-
Format:
170 x 240
-
Liczba stron:
160
-
Oprawa:
miękka