Zielonka 2012, wydanie 1, format 130 x 210, objętość 384 str., oprawa miękka
Nawet niewielka nadwaga może zadecydować o tym, czy przekroczysz linię mety jako zwycięzca. Optymalna waga sportowca ma niewiele wspólnego
z prawidłową masą ciała, do której dąży wielu ludzi podczas odchudzania. Jak więc się odżywiać, by stanąć na najwyższym podium?
Książka „Waga startowa" jest poświęcona regulacji masy oraz kompozycji ciała zawodników, którzy startują w różnych dyscyplinach wytrzymałościowych – od kolarstwa górskiego, przez bieganie, narciarstwo biegowe, wioślarstwo, po triathlon.
Autor książki, Matt Fitzgerald, doświadczony trener i żywieniowiec, nie namawia czytelników na dietę-cud własnego pomysłu. Dokonuje przeglądu aktualnej naukowej wiedzy na temat żywienia w sportach wytrzymałościowych, a także przygląda się popularnym dietom.
Ile powinien ważyć triathlonista i jaki odsetek jego wagi powinien stanowić tłuszcz? Jaki stosunek mięśni do masy ciała powinien mieć biegacz?
Matt Fitzgerald daje odpowiedzi na wiele podobnych pytań i krok po kroku wyjaśnia, jak zbudować własny program żywieniowy, który przyniesie optymalną wagę w dniu najważniejszego startu w sezonie.
Książka, podając rozsądne i sprawdzone metody regulacji wagi, przyda się również osobom, które nie uprawiają sportu regularnie. Dzięki „Wadze startowej” mogą się przekonać, że regulacja masy ciała nie wymaga głodowych diet, a jedynie odrobiny wysiłku i zaangażowania.
Zaletą publikacji jest jej język oraz konstrukcja. Książka jest wciągająca niczym kryminał. Po przeczytaniu kilkunastu stron, czytelnik zaczyna zastanawiać się nad własnym jadłospisem.
Z kolejnych stronic coraz łapczywiej połyka wiedzę – ta konsumpcja może jedynie przynieść pozytywne efekty i optymalną wagę.
Matt Fitzgerald jest autorem kilkunastu książek poświęconych bieganiu, triathlonowi oraz odżywianiu. Na co dzień współpracuje z serwisami „Bicycling” oraz „Runner's World”, jest również redaktorem w magazynie „Triathlete” oraz jednym z głównych trenerów w portalach internetowych TrainingPeaks.com i Active.com. Jest specjalistą do spraw żywienia sportowców certyfikowanym przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Dietetyków Sportowych (ISSN). Mieszka i trenuje w San Diego.
Spis treści
Rozdział 1. Waga i zawartość tkanki tłuszczowej a wydolność organizmuRozdział 2. Jak wyznaczyć optymalną wagę zawodniczą
Rozdział 3. Kontrola postępów
Rozdział 4. Sezonowe wahania wagi
Rozdział 5. Wymogi poszczególnych dyscyplin
Rozdział 6. Wskazówki dla początkujących
Rozdział 7. Poprawa jakości diety
Rozdział 8. Bilansowanie źródeł energii
Rozdział 9. Harmonogram posiłków
Rozdział 10. Regulacja apetytu
Rozdział 11. Trening a waga startowa
Rozdział 12. Jadłospis zawodowca
Rozdział 13. Sportowiec w kuchni
Rozdział 14. Rola suplementów diety
Załącznik. Zalecane ćwiczenia siłowe dla sportowców wytrzymałościowych
Książka
-
ISBN:
978-83-930794-5-2
-
Autor:
Matt Fitzgerald
-
Redaktor:
Karolina Dąbrowska