-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.PWN
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2013, wydanie 2., format 165 x 235, objętość 806 str., oprawa miękka
Nowe, zmienione i uaktualnione wydanie podręcznika "Podstawy zarządzania organizacjami". W porównaniu do poprzedniego wydania dokonano następujących zmian:
- szerzej omówiono najnowsze tendencje w zarządzaniu : techniki informacyjne, zarządzanie globalne, rolę jakości i etycznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa wobec społeczeństwa,
- zintegrowano strukturę wykładu,
- lepiej wyważono proporcje między teorią a praktyką : zastosowano większą liczbę przykładów,
- opisano przypadki dotyczące małych firm i organizacji non-profit,
- podano nowe rozwiązania dydaktyczne.
Pozycja przeznaczona jest dla studentów i wykładowców wydziałów ekonomii, organizacji i zarządzania, szkół policealnych i zarządzania, dla słuchaczy politechnik na wydziałach organizacji i zarządzania produkcją oraz dla studentów innych wydziałów do przedmiotu zarządzanie, a także dla osób dokształcających się.
Spis treści
Przedmowa1. Istota, elementy i zasady organizacji działalności operacyjnej
Pojecie działalności operacyjnej
System operacyjny i jego elementy
Proces wytwórczy i jego struktura
Rodzaje procesów wytwórczych
Otoczenie systemu operacyjnego
Podstawowe zasady organizacji procesów wytwarzania
Pytania kontrolne
Ćwiczenie
2.Warunki i mechanizmy funkcjonowania systemów operacyjnych
Proces adaptacyjny
Opór wobec zmian
Pytania kontrolne
Ćwiczenie
3. Decyzje strategiczne dotyczące działalności operacyjnej
Wybór lokalizacji procesu wytwórczego
Wybór technologii
Określenie koniecznej zdolności wytwórczej
Określenie stopnia integracji działań
Określenie kierunków rozwoju poziomego
Pytania kontrolne
Ćwiczenie
4. Kształtowanie przestrzeni pracy
Stanowisko pracy
Sposoby grupowania stanowisk pracy
Projektowanie przestrzeni pracy
Metody rozmieszczenia komórek wytwórczych
Współczesne tendencje w kształtowaniu struktury przestrzennej zakładu
Elastyczne systemy produkcyjne
Pytania kontrolne
Ćwiczenia
5. Analiza, pomiar i kompresja czasu w łańcuchu dostaw
Czas jako wymiar konkurowania
Zakres i przedmiot badań cyklu
Modelowanie cyklu wytwarzania
Metody obliczania normatywnego cyklu wytwarzania produktu
Kompresja czasu w łańcuchu dostaw
Efekty kompresji cyklu procesu
Pytania kontrolne
Ćwiczenia
6. Planowanie zadań i zasobów
System planowania działalności operacyjnej
Uwarunkowania prac planistycznych
Planowanie zagregowane
Główne planowanie zadań
Zlecanie zadań
Bilansowanie zadań ze zdolnościami produkcyjnymi
Sterowanie przebiegiem zadań i jego kontrola
Kontrola przebiegu realizacji zadań
Pytania kontrolne
Ćwiczenia
7. Transport i magazynowanie w łańcuchu dostaw
Magazynowanie materiałów
Transport
Pytania kontrolne
Ćwiczenia
8. Dobór ludzi i organizacja pracy
Planowanie potrzeb kadrowych
Zasady doboru ludzi na stanowiska pracy
Przystosowanie nowego pracownika do miejsca pracy
Formy organizacyjnego zespolenia pracowników
Podział pracy
Organizacja czasu pracy
Pytania kontrolne
Ćwiczenia
9. Szkolenie pracowników
Pojecie i zakres szkoleń
Geneza i rozwój działalności szkoleniowej
Funkcje i rodzaje szkoleń pracowniczych
Szkolenie jako działanie zorganizowane
Rozpoznanie potrzeb szkoleniowych i ustalenie celów szkolenia
Dobór podmiotów szkolonych i szkolących
Dobór metod i technik szkolenia
Badanie i ocena skuteczności szkolenia
Podmiotowa odpowiedzialność za skuteczność szkolenia
Pytania kontrolne
Ćwiczenie
10. Motywowanie pracowników
Istota i znaczenie motywowania pracowników
Przebieg procesu motywowania
Zasady i warunki skutecznego motywowania pracowników
Formy płac oraz determinanty ich wyboru
Premiowanie pracowników
Pozapłacowe elementy motywowania
Pytania kontrolne
Ćwiczenie
11. Ocenianie pracowników
Cele oceny
Kryteria oceny
Techniki oceny
Przebieg i struktura procesu oceniania
Czynniki kształtujące systemy ocen pracowniczych
Pytania kontrolne
Ćwiczenie
12. Materialne środowisko pracy
Istota i znaczenie materialnego środowiska pracy
Podstawy prawne bezpieczeństwa i higieny pracy
Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
Ergonomiczne przesłanki kształtowania materialnego środowiska pracy
Bezpieczeństwo i higiena pracy oraz ergonomia na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe
Pytania kontrolne
Ćwiczenie
13. Skutki informatyzacji i automatyzacji procesów wytwarzania dla pracowników
Izolacja
Przeciążenie informacyjne
Poczucie tożsamości i poczucie deindywiduacji
Wzrost odpowiedzialności
Poczucie kontroli wewnętrznej
Stres
Pytania kontrolne
Ćwiczenie
14. Kształtowanie jakości w procesach wytwarzania
Pojecie jakości
Historia zarządzania jakością
Sposoby zapewnienia jakości
Dokumentacja jakości
Narzędzia i metody wspomagające kształtowanie jakości
Pytania kontrolne
Ćwiczenie
Literatura
Indeks
Książka
-
ISBN:
978-83-01-16471-3
-
Autor:
Ricky W. Griffin