Warszawa 2014, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 348 str., oprawa miękka
Wstęp
"W podręczniku opisano procesy technologiczne przetwórstwa wybranych surowców pochodzenia roślinnego. Zamieszczone blokowe schematy technologiczne pozwalają na prześledzenie kolejności operacji jednostkowych i roli,jaką pełnią w procesie przetwarzania i utrwalania żywności. Różnorodność gatunków i odmian surowców roślinnych oraz kierunków ich przetwarzania powoduje, że opisywane w podręczniku procesy technologiczne muszą być indywidualnie dostosowane do surowca. Wpływ na to ma także m.in. sezonowość podaży tych surowców w skali roku, znaczne zróżnicowanie cech technologicznych wynikające z rozproszenia terytorialnego upraw oraz dużej liczby producentów rolnych.
W podręczniku opisano również zagadnienia związane z metodologią oceny parametrów jakości oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego oraz ocenę towaroznawczą surowców i produktów gotowych. Wskazano również na znaczenie aspektów żywieniowych w procesie przetwarzania surowców i produkcji żywności.
Zwrócono uwagę na stawiane przez organizacje handlowo-dystrybucyjne wymagania dotyczące standaryzacji i powtarzalnej jakości oraz trwałości produktów gotowych niezależnie od czasu i miejsca pozyskiwania surowców.
W poszczególnych rozdziałach pokazano zależność między wymaganiami odbiorców gotowych wyrobów a koniecznością otrzymania żywności bezpiecznej i trwałej.
Treści opracowania są zgodne z wymaganiami Krajowych Ram Kwalifikacyjnych (w zakresie wiedzy, kompetencji i umiejętności) przewidzianych dla studiów l stopnia - inżynierskich realizowanych na kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka, bezpieczeństwo żywności oraz towaroznawstwo lub pokrewnych. Podręcznik może być przydatny także dla pracowników inżynieryjno-technicznych przedsiębiorstw produkujących żywność pochodzenia roślinnego."
Spis treści
WstępI. TECHNOLOGIA PRZETWÓRSTWA OWOCÓW I WARZYW
1. Półprodukty owocowe i warzywne
2. Produkty pomidorowe
3. Soki i nektary
4. Konserwy owocowe i warzywne
5. Fermentowane napoje winiarskie
6. Produkty słodzone
7. Metody badań surowców, półproduktów oraz produktów owocowych i warzywnych
II. TECHNOLOGIA PRZETWÓRSTWA SUROWCÓW OLEISTYCH I PRODUKCJI KONCENTRATÓW SPOŻYWCZYCH
1. Surowce oleiste
2. Oleje jadalne - część 1
3. Oleje jadalne - część 2
4. Tłuszcze modyfikowane
5. Margaryny
6. Majonezy
7. Preparaty białkowe
8. Koncentraty spożywcze w proszku
9. Kawa instant
III. TECHNOLOGIA PRZETWÓRSTWA ZBÓŻ
1. Ziarna zbóż
2. Mąki
3. Kasze
4. Międzyprodukty piekarskie
5. Pieczywo
6. Wyroby z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego
7. Makarony
Książka
-
ISBN:
978-83-7583-576-2
-
Redaktor:
Mitek Marta, Leszczyński Krzysztof