Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: , Dłużewska Elżbieta,Leszczyński Krzysztof
Waga produktu: 0.340 kg
EAN: 9788375834802
Wysyłka od: 9.00 PLN
Wydawca: SGGW

Warszawa 2013, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 180 str., oprawa miękka

Ogólna technologia żywności to przedmiot, który opisuje, charakteryzuje i kwantyfikuje zjawiska zachodzące podczas procesów jednostkowych pozyskiwania, przechowywania, przetwórstwa i dystrybucji produktów żywnościowych.

Procesy jednostkowe opisane w tej publikacji, pomimo że realizowane są w odniesieniu do różnych surowców i produktów, charakteryzują się niezmiennym mechanizmem. Zrozumienie istoty tych mechanizmów umożliwi studentom i przyszłym absolwentom sterowanie tymi procesami, jak również wprowadzenie ich do nowych, innowacyjnych rozwiązań technologicznych. W publikacji podjęto próbę uniwersalizacji opisu procesów jednostkowych, tak aby możliwe było po niewielkich modyfikacjach zastosowanie ich w różnych branżach przemysłu spożywczego.

Ideą przewodnią tej publikacji jest możliwosć zapewnienia studentom posiadania kompetencji, umiejętności i wiedzy w zakresie organizacji i realizacji procesów, a także kontroli przebiegu tych procesów.

Spis treści

Wprowadzenie

Czyszczenie i sortowanie surowców
Rozdrabnianie
Zamrażanie
Obróbka termiczna surowców
Pasteryzacja
Sterylizacja termiczna
Filtracja
Ekstrakcja
Tłoczenie
Suszenie rozpyłowe
Procesy membranowe
Procesy fermentacyjne
Hydroliza enzymatyczna
Wirowanie i homogenizacja
Koagulacja i żelowanie

Książka

  • ISBN: 

    978-83-7583-480-2

  • Redaktor: 

    Dłużewska Elżbieta,Leszczyński Krzysztof

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

aaa ssss