Warszawa 2013, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 180 str., oprawa miękka
Ogólna technologia żywności to przedmiot, który opisuje, charakteryzuje i kwantyfikuje zjawiska zachodzące podczas procesów jednostkowych pozyskiwania, przechowywania, przetwórstwa i dystrybucji produktów żywnościowych.
Procesy jednostkowe opisane w tej publikacji, pomimo że realizowane są w odniesieniu do różnych surowców i produktów, charakteryzują się niezmiennym mechanizmem. Zrozumienie istoty tych mechanizmów umożliwi studentom i przyszłym absolwentom sterowanie tymi procesami, jak również wprowadzenie ich do nowych, innowacyjnych rozwiązań technologicznych. W publikacji podjęto próbę uniwersalizacji opisu procesów jednostkowych, tak aby możliwe było po niewielkich modyfikacjach zastosowanie ich w różnych branżach przemysłu spożywczego.
Ideą przewodnią tej publikacji jest możliwosć zapewnienia studentom posiadania kompetencji, umiejętności i wiedzy w zakresie organizacji i realizacji procesów, a także kontroli przebiegu tych procesów.
Spis treści
WprowadzenieCzyszczenie i sortowanie surowców
Rozdrabnianie
Zamrażanie
Obróbka termiczna surowców
Pasteryzacja
Sterylizacja termiczna
Filtracja
Ekstrakcja
Tłoczenie
Suszenie rozpyłowe
Procesy membranowe
Procesy fermentacyjne
Hydroliza enzymatyczna
Wirowanie i homogenizacja
Koagulacja i żelowanie
Książka
-
ISBN:
978-83-7583-480-2
-
Redaktor:
Dłużewska Elżbieta,Leszczyński Krzysztof