-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Uniwersytet Rzeszowski
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Rzeszów 2008, wydanie 1, format 160 x 240, objętość 512 str., oprawa miękka
„Podstawowym zadaniem przemysłu spożywczego i całej gospodarki żywnościowej jest prawidłowe i racjonalne wyżywienie ludności. Ponieważ większość surowców cechuje mała trwałość, przemysł spożywczy musi przetwarzać je w trwałe produkty lub półprodukty, które mogą być spożywane lub używane do dalszej produkcji przez cały rok. Ponadto zadaniem przemysłu spożywczego jest dostarczenie produktów zarówno o wysokiej wartości odżywczej, jak i dietetycznej oraz przygotowanych do spożycia, tak aby nie wymagały dużego nakładu pracy. Przemysł spożywczy cechuje sezonowość produkcji, dotyczy to głównie przemysłu cukrowniczego, ziemniaczanego, owocowo-warzywnego i jaj-czarskiego. Ta sezonowość musi być łagodzona w ogólnej gospodarce żywnościowej i zaopatrzeniu ludności, poprzez prawidłowe przechowalnictwo. Przemysł spożywczy zajmuje istotne miejsce w gospodarce narodowej pod względem sprzedaży wyrobów na rynek. Wysoką pozycję ma on również pod względem produkcji globalnej, zatrudnienia oraz liczby zakładów. Nic bez znaczenia jest także udział artykułów spożywczych w eksporcie towarów (ok. 10,0%). Poprawa wyżywienia ludności będzie możliwa dzięki intensyfikacji produkcji rolnej i rozwojowi przemysłu spożywczego. Rosnącej produkcji artykułów spożywczych powinno towarzyszyć systematyczne podnoszenie ich jakości i trwałości. Należy zwrócić uwagę na większe uszlachetnienie produktów spożywczych, rozwój chłodnictwa oraz racjonalną gospodarkę żywnościową.” Ze wstępu.
Spis treści
1. Wiadomości wstępne,2. Utrwalanie żywności niskimi temperaturami,
3. Utrwalanie żywności wysokimi temperaturami,
4. Utrwalanie żywności przez zakwaszanie,
5. Chemiczne utrwalanie żywności,
6. Utrwalanie żywności poprzez odwadnianie,
7. Niekonwencjonalne metody utrwalania żywności,
8. Opakowania,
9. Przechowalnictwo mięsa i jego przetworów,
10. Przechowalnictwo mleka i jego przetworów,
11. Przechowalnictwo i konserwacja jaj,
12. Przechowalnictwo tłuszczów,
13. Przechowalnictwo owoców i warzyw,
14. Przechowywanie pieczywa,
15. Przechowywanie koncentratów spożywczych,
16. Przechowywanie używek roślinnych,
17. Przechowywanie wyrobów przemysłu fermentacyjnego,
18. Zarządzanie jakością w trakcie przetwarzania i przechowywania żywności.
Książka
-
ISBN:
978-83-7338-379-1
-
Redaktor:
Zin Marek