X
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.AWF Katowice
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Katowice 2012, wydanie 1, format 205 x 295, objętość 497 str., oprawa miękka
Polecana osobom poważnie zajmującym się kulturystyką - trenerom, jak również osobom uprawiającym ten sport.
Spis treści
ROZDZIAŁ 1ZNACZENIE ŻYWIENIA i SUPLEMENTACH w SPORCIE WYCZYNOWYM
ROZDZIAŁ 2
PODSTAWY METABOLIZMU MIĘŚNIOWEGO
2.1. Mięśnie szkieletowe - struktura i funkcja
2.2. Mechanizm skurczu mięśnia poprzecznie prążkowanego
2.3. Typy włókien mięśniowych
2.4. Potencjał metaboliczny, bioenergetyka i metabolizm mięśnia
2.5. Podstawowe systemy energetyczne
2.6. Fizjologiczne znaczenie potreningowych zmian metabolicznych
w mięśniach szkieletowych
2.7. Podstawowa Przemiana Materii (PPM)
ROZDZIAŁ 3
OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH
ROZDZIAŁ 4 CHARAKTERYSTYKA WĘGLOWODANÓW i ICH ROLA w WYSIŁKU FIZYCZNYM
4.1. Rodzaje węglowodanów i ich znaczenie
4.2. Źródła węglowodanów
4.3. Efekty fizjologiczne błonnika
4.4. Zasady spożywania węglowodanów
4.5. Węglowodany a wysiłek fizyczny
4.6. Przedwysiłkowe i powysiłkowe spożycie węglowodanów
ROZDZIAŁ 5
BIAŁKO JAKO MATERIAŁ BUDULCOWY i FUNKCJONALNY w ORGANIZMIE CZŁOWIEKA.
5.1. Rodzaje i istota białka w organizmie człowieka
5.2. Aminokwasy egzogenne
5.3. Źródła białka i ich przemiana w organizmie
5.4. Zapotrzebowanie na białko u osób aktywnych fizycznie
ROZDZIAŁ 6
ROLA TŁUSZCZÓW W WYSIŁKU FIZYCZNYM
6.1. Charakterystyka tłuszczów i ich znaczenie w organizmie człowieka,
6.2. Metabolizm tłuszczów
6.3. Źródła tłuszczów
6.4. Tłuszcz, jako źródło energii w spoczynku i podczas wysiłku
ROZDZIAŁ 7
ZNACZENIE WITAMIN i SOLI MINERALNYCH w WYSIŁKU FIZYCZNYM.
7.1. Podział i ogólna charakterystyka witamin i składników mineralnych,
7.2. Jakość preparatów witaminowo-mineralnych
7.3. Minerały
7.4. Witaminy
ROZDZIAŁ 8
NAJWAŻNIEJSZY SKŁADNIK ORGANIZMU - WODA
8.1. Równowaga wodna ,
8.2. Hyponatremia
8.3. Opróżnianie żołądka z płynów, a wysiłek fizyczny
8.4. Opróżnianie żołądka i skład płynów
8.5. Wpływ czynności przewodu pokarmowego na uzupełnianie strat wody,
ROZDZIAŁ 9
SUPLEMENTY i ODŻYWKI POMOCNE w SPORCIE i REKREACJI
9.1. Potencjał osoby trenującej
9.2 Klasyfikacja środków wspomagających żywienie
9.3 Fitoterapia
9.4 Apiterapia
ROZDZIAŁ 10
ISTOTA MASY i SKŁADU CIAŁA w SPORCIE WYCZYNOWYM
10.1. Skład ciała w sporcie wyczynowym
10.2. Skład ciała a możliwości wysiłkowe
10.3. Zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie osób nietrenujących i trenujących
10.4. Definicje i klasyfikacje otłuszczenia organizmu
10.5. Metody pomiaru składu ciała
ROZDZIAŁ 11
ŚRODKI I METODY TRENINGU FIZYCZNEGO
11.1. Progi metaboliczne jako indywidualne wyznaczniki intensywności wysiłku.
11.2. Wyznaczanie stref wysiłkowych
11.3. Wybrane metody treningowe kształtujące wytrzymałości i siłę mięśniową
ROZDZIAŁ 12
ANALIZA DIETY SPORTOWCÓW
12.1. Istota oceny składu ilościowego i jakościowego diety sportowców
12.2. Analiza diety i suplementacji - na przykładzie pływaczki w okresie przygotowawczym
ROZDZIAŁ 13
PRZYKŁADOWE ROZWIĄZANIA DIETETYCZNO-SUPLEMENTACYJNE
13.1. Zalecenia dietetyczne i suplemntacyjne uwzględniające typ budowy ciała
13.2. Metaboliczne aspekty okresowego głodzenia organizmu
13.3. Przykładowe rozwiązania dietetyczno-suplementacyjne
w różnych dyscyplinach sportu i w treningu rekreacyjnym
ROZDZIAŁ 14
NADWAGA i OTYŁOŚĆ ORAZ DIETA i SUPLEMENTACJA
W KURACJACH ODCHUDZAJĄCYCH
14.1. Mechanizm redukowania tkanki tłuszczowej
14.2. Rola ćwiczeń odchudzających w procesie redukowania masy ciała
i tkanki tłuszczowej
14.3. Kryteria i klasyfikacja nadwagi i otyłości
14.4. Dieta w walce z nadwagą i otyłością
14.5. Strategia dietetyczna w trakcie redukowania tkanki tłuszczowej
ROZDZIAŁ 15
PIŚMIENNICTWO
Książka
-
ISBN:
978-83-60841-84-6
-
Autor:
Adam Zając,Stanisław Poprzęcki,Miłosz Czuba,Grzegorz Zydek,Artur Gołaś
Inne tytuły z tej serii:
Podstawy dietetyki
29,90
PLN
ABC otyłości
50,21
PLN
Żywienie w sporcie /PZWL
101,30
PLN
Żywienie dzieci Centrum zdrowia dziecka
54,50
PLN
Wegetarianizm Zalety i wady
54,50
PLN
Cholesterol cichy zabójca
11,95
PLN
23,90 PLN
Oszczędzasz 11.95 PLN
Nadwaga Porady lekarza rodzinnego
4,00
PLN
Normy żywienia człowieka
135,33
PLN
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Fizjologiczne podstawy wysiłku fizycznego
118,40
PLN
Żywienie w sporcie /PZWL
101,30
PLN
Fizjologia sportu Krótkie wykłady
50,80
PLN
Biochemia Krótkie wykłady
76,70
PLN