-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Astrum
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Czy cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu? W jakim pożywieniu występuje go najwięcej? Jakie są konsekwencje zdrowotne związane z nadmiarem i niedoborem cholesterolu? W niniejszej książce autor próbuje znaleźć odpowiedzi na te i inne pytania. Warto pamiętać, iż odpowiednia dieta powinna być pierwszym krokiem podjętym w celu kontrolowania ilości cholesterolu we krwi. Dlatego też poradnik uzupełniono najważniejszymi zasadami diety niskocholesterolowej, proponowanej przez dr hab. Jadwigę Biernat, pracownika Akademii Medycznej we Wrocławiu.
Spis treści
Wstęp1. Uwaga! Cholesterol!
2. Właściwa dieta — ważny czynnik obniżający stężenie cholesterolu we krwi
Wartość odżywcza diet z ograniczoną ilością cholesterolu i tłuszczów
Zalecenia ogólne w przypadku diety niskocholesterolowej
Źródło białka w diecie
3. Alkohol a cholesterol
4. Co jest ziego w paleniu papierosów?
5. Co należy wiedzieć o cholesterolu i ćwiczeniach aerobowych
Wyjaśnienia do ćwiczeń aerobowych
Rozgrzewka
Faza aerobowa
Ćwiczenia uspokajające
Pływanie
Bieganie lub jogging
Jazda na rowerze
Jazda na rowerze treningowym stacjonarnym
Jazda na rowerze treningowym w wieku 50 lat i powyżej
Spacerowanie
Spacerowanie dla osób powyżej 50. roku życia ......
6. Zalety i wady stosowania leków obniżających ilość cholesterolu we krwi
Cholestyramina (Qestran)
Colestipol (Colestid)
Probucol (Lorelco)
Clofibrate (Atromid-S)
Gemfibrozil (Lopid)
Niacyna (kwas nikotynowy, Nicolar, Nicobid)
Nowe leki obniżające stężenie cholesterolu we krwi
7. Kawa a problemy z cholesterolem
Porady dla kawoszy
8. Tłuszcze ryb morskich — lekiem przeciwko miażdżycy
9. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe i naturalne składniki zawarte w ziarnie owsa a cholesterol
Czy olej z oliwek obniża ilość cholesterolu?
10. Błonnik pokarmowy a cholesterol
11. Otyłość to nic dobrego
Ryzyko wynikające z otyłości
Otyłość jako niezależny czynnik ryzyka
12. Związek pomiędzy cholesterolem a stresem
Jak sobie radzić ze stresem?
13. Wiek a cholesterol
14. Dzieci a cholesterol
15. Różnice metaboliczne pomiędzy mężczyznami a kobietami i ich wpływ na schorzenia serca i naczyń krwionośnych
16. Cholesterol a nowotwory
17. Czy można odwrócić zmiany miażdżycowe w organizmie?
18. Najważniejsze zasady diety niskocholesterolowej, proponowanej przez dr ha b. Jadwigę Bierna t
Dietetyczna książka kucharska, wg Z. Wieczorek-Chełmińskiej
Aneks. Zioła przyprawowe w Diecie Funkcjonalnej Lecha Tkaczy-ka, czyli o tym, że człowiek dobrze zjeść lubi i że każdy posiłek powinien spełniać określone wymagania zdrowotne naszego organizmu
Książka
-
ISBN:
83-7277-217-7
-
Autor:
Andrew Laughin
-
Wydanie:
3
-
Rok wydania:
2004
-
Format:
118 x 195
-
Liczba stron:
232
-
Oprawa:
miękka