Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Andrew Laughin,
Waga produktu: 0.190 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
EAN: 8372772177
Wysyłka od: 9.00 PLN
Wydawca: Astrum

Czy cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu? W jakim pożywieniu występuje go najwięcej? Jakie są konsekwencje zdrowotne związane z nadmiarem i niedoborem cholesterolu? W niniejszej książce autor próbuje znaleźć odpowiedzi na te i inne pytania. Warto pamiętać, iż odpowiednia dieta powinna być pierwszym krokiem podjętym w celu kontrolowania ilości cholesterolu we krwi. Dlatego też poradnik uzupełniono najważniejszymi zasadami diety niskocholesterolowej, proponowanej przez dr hab. Jadwigę Biernat, pracownika Akademii Medycznej we Wrocławiu.

Spis treści

Wstęp

1. Uwaga! Cholesterol!

2. Właściwa dieta — ważny czynnik obniżający stężenie cholesterolu we krwi

Wartość odżywcza diet z ograniczoną ilością cholesterolu i tłuszczów

Zalecenia ogólne w przypadku diety niskocholesterolowej

Źródło białka w diecie

3. Alkohol a cholesterol

4. Co jest ziego w paleniu papierosów?

5. Co należy wiedzieć o cholesterolu i ćwiczeniach aerobowych

Wyjaśnienia do ćwiczeń aerobowych

Rozgrzewka

Faza aerobowa

Ćwiczenia uspokajające

Pływanie

Bieganie lub jogging

Jazda na rowerze

Jazda na rowerze treningowym stacjonarnym

Jazda na rowerze treningowym w wieku 50 lat i powyżej

Spacerowanie

Spacerowanie dla osób powyżej 50. roku życia ......

6. Zalety i wady stosowania leków obniżających ilość cholesterolu we krwi

Cholestyramina (Qestran)

Colestipol (Colestid)

Probucol (Lorelco)

Clofibrate (Atromid-S)

Gemfibrozil (Lopid)

Niacyna (kwas nikotynowy, Nicolar, Nicobid)

Nowe leki obniżające stężenie cholesterolu we krwi

7. Kawa a problemy z cholesterolem

Porady dla kawoszy

8. Tłuszcze ryb morskich — lekiem przeciwko miażdżycy

9. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe i naturalne składniki zawarte w ziarnie owsa a cholesterol

Czy olej z oliwek obniża ilość cholesterolu?

10. Błonnik pokarmowy a cholesterol

11. Otyłość to nic dobrego

Ryzyko wynikające z otyłości

Otyłość jako niezależny czynnik ryzyka

12. Związek pomiędzy cholesterolem a stresem

Jak sobie radzić ze stresem?

13. Wiek a cholesterol

14. Dzieci a cholesterol

15. Różnice metaboliczne pomiędzy mężczyznami a kobietami i ich wpływ na schorzenia serca i naczyń krwionośnych

16. Cholesterol a nowotwory

17. Czy można odwrócić zmiany miażdżycowe w organizmie?

18. Najważniejsze zasady diety niskocholesterolowej, proponowanej przez dr ha b. Jadwigę Bierna t

Dietetyczna książka kucharska, wg Z. Wieczorek-Chełmińskiej

Aneks. Zioła przyprawowe w Diecie Funkcjonalnej Lecha Tkaczy-ka, czyli o tym, że człowiek dobrze zjeść lubi i że każdy posiłek powinien spełniać określone wymagania zdrowotne naszego organizmu

Książka

  • ISBN: 

    83-7277-217-7

  • Autor: 

    Andrew Laughin

  • Wydanie: 

    3

  • Rok wydania: 

    2004

  • Format: 

    118 x 195

  • Liczba stron: 

    232

  • Oprawa: 

    miękka

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

aaa ssss