Stan odżywienia ludzi po 60 roku życia w aspekcie uwarunkowań żywieniowych, zdrowotnych, środowiskowych i socjodemograficznych
Wrocław 2009, wyd. 1, format 165 x 235, objętość 162 str., oprawa miękka
Na stan odżywienia człowieka wpływa wiele czynników, z których sposobowi żywienia przypisuje się kluczową rolę. Przyjmowanie pokarmów determinują m.in.: zwyczaje i nawyki żywieniowe, poziom wiedzy o żywności i żywieniu, a także stosowanie używek, jak palenie tytoniu lub picie alkoholu. Nieprawidłowy sposób żywienia stanowi podstawowy czynnik ryzyka w etiologii żywieniowozależnych chorób, nazywanych przewlekłymi niezakaźnymi chorobami metabolicznymi. Choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze krwi, otyłość, nowotwory, cukrzyca, osteoporoza stanowią w 70% przyczynę zgonów wśród populacji dorosłych osób w Polsce i przyczyniają się do wydatnego skrócenia długości życia. Pozostałe determinanty złego stanu odżywienia, jak m.in: płeć, wiek, wykształcenie, miejsce zamieszkania, styl życia pośrednio warunkują pobieranie żywności, a przez to stan odżywienia [Gertig i Przysławski 2006, Jarosz 2006]. Określenie wpływu ww. czynników na stan odżywienia ludzi starszych i poznanie współzależności pomiędzy nimi były przedmiotem mniejszych badań.
Spis treści
1. WSTĘP1.1. Wpływ stylu życia na stan odżywienia ludzi starszych - aktualny stan wiedzy
1.2. Starzenie się organizmu człowieka-wybrane zagadnienia
1.2.1. Układ sercowo-naczyń i owy
1.2.2. Układ kostno-stawowo-mięśniowy
1.2.3. Układ oddechowy
1.2.4. Układ pokarmowy
1.2.5. Zmiany w składzie ciała i ich konsekwencje
1.3. Zalecenia racjonalnego żywienia dla ludzi starszych
1.4. Sytuacja demograficzno-zdrowotna dotycząca osób starszych w Polsce i w Europie
2. HIPOTEZY BADAWCZE I CEL PRACY
3. MATERIAŁ I ZASTOSOWANE METODY
3.1. Metody oceny stanu odżywienia
3.1.1. Minimalna Ocena Stanu Odżywienia — MNĄ
3.1.2. Pomiary antropometryczne
3.1.3. Wskaźniki biochemiczne krwi
3.1.4. Dane socjodemograficzne i wiedza żywieniowa
3.1.5. Sposób żywienia
3.1.5.1. Walidacja metody badań żywieniowych:
historii żywienia i wywiadu 24-godzinnego
4. ANALIZA STATYSTYCZNA WYNIKÓW
4.1. Stan odżywienia
4.2. Analiza skupień
5. WYNIKI I ICH OMÓWIENIE
6. DYSKUSJA
7. PODSUMOWANIE WYNIKÓW
8. WNIOSKI
9. PIŚMIENNICTWO
Książka
-
ISBN:
978-83-60574-87-4
-
Autor:
Wyka Joanna