-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Wydawnictwo Lekarskie PZWL
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą „zdrowo” się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich.
Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu.
Spis treści
Część ogólnaWstęp
Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze
Energia
Białka
Białka pochodzenia zwierzęcego
Białka pochodzenia roślinnego
Węglowodany
Indeks glikemiczny
Błonnik
Tłuszcze (lipidy)
Kwasy tłuszczowe nasycone
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
Witaminy
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Składniki mineralne
Makropierwiastki
Mikropierwiastki
Charakterystyka niektórych grup produktów spożywczych zalecanych w diecie laktoowowegetariańskiej
Produkty zbożowe
Mąki
Pszenica i produkty z pszenicy
Żyto i produkty z żyta
Owies i produkty z owsa
Ryż i produkty z ryżu
Jęczmień i produkty z jęczmienia
Kukurydza i produkty z kukurydzy
Proso i produkty z prosa
Gryka i produkty z gryki
Pozostałe zboża
Nasiona roślin strączkowych
Świeże rośliny strączkowe
Suszone nasiona roślin strączkowych
Warzywa
Charakterystyka niektórych warzyw
Warzywa kapustne
Warzywa okopowe
Kiełki
Warzywa morskie - algi (glony morskie)
Owoce
Niektóre owoce jagodowe
Owoce cytrusowe
Niektóre pozostałe owoce
Podział warzyw i owoców z punktu widzenia żywieniowego
Orzechy i ziarna
Nabiał i jego substytuty
Mleko krowie
Mleko kozie
Sery
Jajka
Substytuty jajek
Oleje i tłuszcze stałe
Oleje i oliwa z oliwek
Tłuszcze stałe
Przyprawy
Przygotowanie i stosowanie przypraw
Rośliny dostarczające części zielnych
Rośliny dostarczające liści
Rośliny dostarczające kwiatów
Rośliny dostarczające owoców lub nasion
Rośliny dostarczające korzeni lub kłączy
Rośliny dostarczające kory
Warzywa przyprawowe
Sosy przyprawowe
Dodatki słodzące
Naturalne środki słodzące
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
Miary gospodarcze
Wyposażenie kuchni w standardowy sprzęt gospodarstwa domowego
Sposoby sporządzania potraw
Charakterystyka i zastosowanie diet wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu
1. Dieta profilaktyczna - racjonalne żywienie z odpowiednią ilością błonnika pokarmowego (włókna roślinnego)
Zasady diety wegetariańskiej profilaktycznej
Tygodniowy jadłospis dla laktoowowegetariańskiej diety profilaktycznej
2. Dieta łatwo strawna laktoowowegetariańska ze zwiększoną zawartością białka
Zasady diety wegetariańskiej ze zwiększoną zawartością białka
Tygodniowy jadłospis dla diety laktoowowegetariańskiej ze zwiększoną ilością białka
3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka (40–50 g)4. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego
5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
6. Dieta z ograniczeniem sodu
Zasady diety z ograniczeniem sodu oraz zalecenia w chorobie nadciśnieniowej
Tygodniowy jadłospis dla diety z ograniczeniem sodu
7. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna
Zasady diety węglowodanowej niskoenergetycznej
Sposób sporządzania kleików
Jednodniowy jadłospis dla diety węglowodanowej niskoenergetycznej
Część szczegółowa
Przepisy na potrawy laktoowowegetariańskie
Napoje
Przepisy
Chleb domowy
Przepisy
Dodatki do pieczywa
Przepisy
Zupy
Przygotowanie wywaru z warzyw
Przygotowanie wywaru z owoców
Przygotowanie zup mlecznych
Przygotowanie głównego składnika zupy
Podprawianie dietetycznych zup wegetariańskich
Przyprawianie zup
Zakwasy
Przepisy
Dodatki do zup
Przepisy
Potrawy jarskie
Przepisy
Potrawy z warzyw i owoców
Obróbka wstępna
Obróbka termiczna
Surówki
Sałatki
Warzywa gotowane
Przepisy
Sosy
Sosy zimne
Sosy gorące
Sosy słodkie
Desery
Przepisy
Aneks
Potrawy z ryb
Przepisy
Piśmiennictwo
Spis potraw
Aneks - wybrane potrawy z ryb
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3714-2
-
Autor:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2014
-
Format:
205 x 145
-
Liczba stron:
224
-
Oprawa:
miękka