Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Adam Zając, Stanisław Poprzęcki, Miłosz Czuba, Dariusz Szukała,
Waga produktu: 1.350 kg
EAN: 9788360841518
Wysyłka od: 9.90 PLN
Wydawca: AWF Katowice

Katowice 2010, wydanie 1, format 210 x 295, objętość 464 str., oprawa miękka

Zobacz nowe wydanie!


Kontynuacja książki Żywienie i suplementacja w sporcie   oraz uzupełnienie pozycji   Współczesny trening siły mięśniowej .
Polecana osobom poważnie zajmującym się kulturystyką - trenerom, jak również osobom uprawiającym ten sport.

Spis treści

ROZDZIAŁ 1
ZNACZENIE ŻYWIENIA I SUPLEMENTACJI W SPORCIE WYCZYNOWYM
ROZDZIAŁ 2
PODSTAWY METABOLIZMU MIĘŚNIOWEGO
2.1. Mięśnie szkieletowe - struktura i funkcja
2.2. Mechanizm skurczu mięśnia poprzecznie prążkowanego
2.3. Typy włókien mięśniowych
2.4. Potencjał metaboliczny, bioenergetyka i metabolizm mięśnia
2.5. Podstawowe systemyenergetyczne
2.6. Fizjologiczne znaczenie potreningowych zmian metabolicznych w mięśniach szkieletowych
2.7. Podstawowa Przemiana Materii (PPM)
ROZDZIAŁ 3
OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH
ROZDZIAŁ 4
CHARAKTERYSTYKA WĘGLOWODANÓW lICH ROLA W WYSIŁKU FIZYCZNYM
4.1. Rodzaje węglowodanów i ich znaczenie
4.2. Źródła węglowodanów
4.3. Efekty fizjologiczne błonnika
4.4. Zasady spożywania węglowodanów
4.5. Węglowodany a wysiłek fizyczny
4.6. Przedwysiłkowe i powysiłkowe spożycie węglowodanów
ROZDZIAŁ 5
BIAŁKO JAKO MATERIAŁ BUDULCOWY I FUNKCJONALNY W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA
5.1. Rodzaje i istota białka w organizmie człowieka
5.2. Aminokwasy egzogenne
5.3. Źródła białka i ich przemiana w organizmie
5.4.Zapotrzębowanie na białko u osób aktywnych fizycznie
ROZDZIAŁ 6
ROLA TŁUSZCZÓW W WYSIŁKU FIZYCZNYM
6.1. Charakterystyka tłuszczów i ich znaczenie w organizmie człowieka
6.2. Metabolizm tłuszczów
6.3. Źródła tłuszczów
6.4. Tłuszcz, jako źródło energii w spoczynku i podczas wysiłku
ROZDZIAŁ 7
ZNACZENIE WITAMIN I SOLI MINERALNYCH W WYSIŁKU FIZYCZNYM
7.1. Podział i ogólna charakterystyka witamin i składników mineralnych
7.2. Jakość preparatów witaminowo-mineralnych
7.3. Minerały
7.4. Witaminy
ROZDZIAŁ 8
NAJWAŻNIEJSZY SKŁADNIK ORGANIZMU - WODA
8.1. Równowaga wodna
8.2. Hyponatremia
8.3. Opróżnianie żołądka z płynów, a wysiłek fizyczny
8.4. Opróżnianie żołądka i skład płynów
8.5. Wpływ czynności przewodu pokarmowego na uzupełnianie strat wody
ROZDZIAŁ 9
SUPLEMENTY I ODŻYWKI WSPOMAGAJĄCE SPRAWNOŚĆ I WYDOLNOŚĆ ORGANIZMU
9.1. Istota stosowania środków ergogennych w sporcie
9.2. Rodzaje suplementów i odżywek stosowanych w sporcie
9.3. Ziołoterapia
9.4. Charakterystyka najskuteczniejszych suplementów stosowanych w sporcie
ROZDZIAŁ 10
ISTOTA MASY I SKLADU CIAŁA W SPORCIE WYCZYNOWYM
10.1. Skład ciała w sporcie wyczynowym
10.2. Skład ciała a możl iwości wysiłkowe
10.3. Zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie osób nietrenujących i trenujących
10.5. Metody pomiaru składu ciała
10.6. Mechanizm redukowania tkanki tłuszczowej
10.7. Rola ćwiczeń fizycznych w procesie redukowania masy ciałai tkanki tłuszczowej
10.8. Energetyczna klasyfikacja ćwiczeń fizycznych
10.9. Strategia dietetyczna w trakcie redukowania tkanki tłuszczowej
ROZDZIAŁ 11
ANALIZA DIETY SPORTOWCÓW
11.1. Ocena składu ilościowego i jakościowego diety sportowców
11.2. Szczegółowy program żywieniowo-wspomagający przygotowany dla polskiego pływaka Pawła Korzeniowskiego w wybranym okresie przygotowania sportowego
ROZDZIAŁ 12
PRZYKŁADOWE ROZWIĄZANIA DIETETYCZNO - SUPLEMENTACYJNE
12.1. Zalecenia dietetyczne i suplemntacyjne uwzględniające typ budowy ciała
12.2. Metaboliczne aspekty okresowego głodzenia organizmu
12.3. Dieta ketogenna a wysiłek fizyczny
12.4. Przykładowe programy żywieniowo-suplementacyjne dla różnych dyscyplin sportu
PISMlEN N ICTWO

Książka

  • ISBN: 

    978-83-60841-51-8

  • Autor: 

    Adam Zając, Stanisław Poprzęcki, Miłosz Czuba, Dariusz Szukała

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

aaa ssss