X
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Wydawnictwo Lekarskie PZWL
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2009, wyd. 1, format 140 x 200, objętość 120 str., oprawa miękka
Wegetarianizm nie jest jednorodnym rodzajem diety, w jego obszarze istnieją różne odmiany tego sposobu odżywiania, mniej lub bardziej rygorystyczne. Autorki opisują każdy rodzaj diet wegetariańskich oraz produkty jakie znajdują się w diecie. Wskazują na wiele zalet związanych z takim sposobem odżywiania, ale też podkreślają wszelkie zagrożenia związane ze źle zbilansowaną dietą wegetariańską. Dokładne i wnikliwe informacje na temat wielu produktów żywnościowych powodują, ze jest to pozycja obowiązkowa w domu każdego wegetarianina.
Spis treści
WstępWykaz używanych skrótów
Charakterystyka poszczególnych grup produktów spożywczych z uwzględnieniem ich wartości odżywczych
Pieczywo i produkty zbożowe
Mleko i produkty mleczne
Jaja
Masło i śmietana
Inne tłuszcze
Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych
Ziemniaki
Warzywa, owoce i wodorosty
Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C
Warzywa i owoce obfitujące w ß-karoten
Inne owoce i warzywa
Suche nasiona roślin strączkowych
Wodorosty stosowane w kuchni japońskiej i chińskiej
Błonnik pokarmowy
Polifenole
Cukier i słodycze
Mięso, wędliny, drób, ryby
Korzyści z wegetarianizmu
Wegetarianizm a choroby cywilizacyjne
Przemiana lipidowa ustroju
Nadciśnienie tętnicze u wegetarian
Otyłość a wegetarianizm
Cukrzyca a wegetarianizm
Niekorzystne skutki diet wegetariańskich
Niedobory witamin z grupy B i D
Niedobór witaminy B12
Niedobór witamin B1 i B2
Niedobór witaminy D
Niedobory składników mineralnych Fe, Ca, Zn, J, Se
Niedobór żelaza
Niedobór wapnia
Niedobory mikroelementów
Substancje antyżywieniowe
Wegetarianizm u dzieci
Przykładowe diety wegetariańskie
Przykładowe jadłospisy wegetariańskie
Podsumowanie
Piśmiennictwo
Słowniczek trudniejszych terminów i nazw
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3865-1
-
Autor:
Maria Halina Borawska,Magdalena Malonowska
Inne tytuły z tej serii:
Cholesterol cichy zabójca
11,95
PLN
23,90 PLN
Oszczędzasz 11.95 PLN
Żywienie dzieci Centrum zdrowia dziecka
54,50
PLN
Podstawy dietetyki
29,90
PLN
Normy żywienia człowieka
135,33
PLN
ABC otyłości
50,21
PLN
Nadwaga Porady lekarza rodzinnego
4,00
PLN
Żywienie w sporcie /PZWL
101,30
PLN