Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: , Zofia Zachwieja
Waga produktu: 0.590 kg
EAN: 9788360466544
Wysyłka od: 9.90 PLN
Wydawca: MedPharm POLSKA

Wrocław 2008, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 432 str., oprawa miękka

Wzajemne oddziaływanie leków i pożywienia jest jeszcze mało poznane. Wyniki badań naukowych wskazują na to, że wiele składników pokarmowych może wchodzić w interakcje z lekami przyjmowanymi doustnie i zmieniać skuteczność ich działania. Wzajemne oddziaływanie leków i składników odżywczych może także niekorzystnie wpływać na stan odżywienia człowieka.

Spis treści

Rozdział 1. WPŁYW POŻYWIENIA NA LEKI W ORGANIZMIE
1.1. Zmiany wchłaniania leków w wyniku ich interakcji z pożywieniem
1.2. Zmiany transportu leków w organizmie w następstwie oddziaływania z pożywieniem
1.3. Zależność biotransformacji leków od składników pożywienia
1.4. Wpływ substancji chemicznych, będących zanieczyszczeniami żywności na metabolizm leków
1.5. Metabolizm leków a flora bakteryjna przewodu pokarmowego
1.6. Wpływ składu pokarmu na wydalanie leków
1.7. Wpływ substancji farmakologicznie czynnych zawartych w żywności na działanie leków
1.8. Udział płynów w biodostępności leków
Rozdział 2. WPŁYW POŻYWIENIA NA DZIAŁANIE POSZCZEGÓLNYCH LEKÓW
2.1. Leki ośrodkowego układu nerwowego
2.2. Leki układu sercowo-naczyniowego
2.3. Leki stosowane w chorobach przewodu pokarmowego
2.4. Leki stosowane w chorobach układu oddechowego
2.5. Leki przeciwhistaminowe
2.6. Niesteroidowe leki przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne
2.7. Leki hormonalne
2.8. Leki stosowane w cukrzycy
2.9. Leki przeciwbakteryjne
2.10. Leki przeciwwirusowe
2.11. Leki przeciwgrzybicze
2.12. Leki przeciwpasożytnicze
2.13. Leki przeciwnowotworowe i immunosupresyjne
2.14. Leki przeciw osteoporozie
Rozdział 3. WPŁYW LEKÓW NA PRZYSWAJALNOŚĆ I METABOLIZM SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
3.1. Wpływ leków na wchłanianie składników odżywczych pożywienia
3.2. Wpływ leków na transport składników odżywczych pożywienia
3.3. Wpływ leków na metabolizm składników odżywczych pożywienia
3.4. Wpływ leków na wydalanie składników odżywczych pożywienia
3.5. Bezpośredni wpływ wybranych grup leków doustnych na wykorzystanie składników odżywczych w organizmie
3.6. Pośredni wpływ leków na stan odżywienia

Książka

  • ISBN: 

    978-83-604-6654-4

  • Redaktor: 

    Zofia Zachwieja

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

aaa ssss