Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom diet, stosowanym współcześnie, oraz alternatywnym sposobom żywienia. Publikacja jest przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych akademii medycznych i innych uczelni, które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu, np. dietetycy, pielęgniarki, studenci uczelni rolniczych.
Spis treści
WstępPodstawowe składniki odżywcze
Witaminy
Składniki mineralne
Przemiany składników odżywczych w organizmie człowieka
Interakcje leków ze składnikami pożywienia
Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności
Podstawy racjonalnego żywienia
Podstawy dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności
Piśmiennictwo
Wykaz skrótów
Skorowidz
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3603-9
-
Autor:
Henryk Gertig, Juliusz Przysławski
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2015
-
Format:
16.5x23.5cm
-
Liczba stron:
468
-
Oprawa:
Miękka