X
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Wydawnictwo Lekarskie PZWL
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2008, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 116 str., oprawa miękka
Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), aby złagodzić przykre objawy lub nawet im zapobiec. Przedstawiają również metody leczenia farmakologicznego, które można stosować po konsultacji z lekarzem. Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego.
Spis treści
Od AutorówGazy jelitowe w przewodzie pokarmowym
Objawy kliniczne związane z nadmiernym gromadzeniem się gazów w przewodzie pokarmowym
Odbijanie
- Przyczyny fizjologiczne
- Przyczyny chorobowe
Wzdęcie brzucha
- Przyczyny fizjologiczne związane z nadmierną ilością gazów w jelitach
- Przyczyny związane z chorobami przewodu pokarmowego
Nadmierne wydzielanie gazów
- Przyczyny fizjologiczne
- Przyczyny związane z chorobami przewodu pokarmowego
Powiększenie obwodu brzucha
Wybrane zagadnienia z fizjologii przewodu pokarmowego
Budowa i funkcja przewodu pokarmowego
Skąd się biorą gazy w przewodzie pokarmowym?
- Połykanie powietrza
- Mechanizmy tworzenia się gazów w jelitach w procesie fermentacji bakteryjnej
- Dyfuzja gazów pomiędzy krwią a wnętrzem jelit
- Przykry zapach gazów
Zalecenia żywieniowe
Wskazówki dotyczące sposobu żucia pokarmów i spożywania posiłków
Podstawowe zalecenia dietetyczne
Produkty żywnościowe i pokarmy, których należy szczególnie unikać
Produkty żywnościowe i pokarmy szczególnie polecane
Praktyczne wskazówki umożliwiające zmniejszenie ilości włókien roślinnych w diecie
Zalecenia żywieniowe w przypadku nietolerancji laktozy
Produkty spożywcze i napoje zalecane lub takie, których spożycie powinno się ograniczyć
Zawartość najważniejszych składników pokarmowych w wybranych produktach i potrawach
Włókna roślinne (błonnik)
Tłuszcze
Węglowodany
Białka
Cholesterol
Przykładowe jadłospisy
Leczenie farmakologiczne
Podstawowe zasady leczenia farmakologicznego
Najczęściej stosowane leki
- Leki zmniejszające wytwarzanie gazów jelitowych
- Leki powodujące absorpcję gazów jelitowych
- Leki zwiększające wydalanie gazów występujących w jelicie
Piśmiennictwo
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3775-3
-
Autor:
Mirosław Jarosz,Jan Dzieniszewski
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Dieta oczyszczająca i regeneracyjna
84,24
PLN