X
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Tedson
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2014, wydanie 1, format 165 x 240, objętość 246 str., oprawa miękka
Książka Zdrowie, dieta, aktywność fizyczna jest pierwszą pozycją polskiego pisarza o tak uznanym autorytecie, zapowiadającą prawdziwą rewolucję w podejściu do kwestii promowania i zachowania zdrowia człowieka. Wiesław Pilis, profesor zwyczajny z zakresu nauk o kulturze fizycznej, b. Rektor Zakładu Fizjologii AWF w Katowicach, wieloletni trener Klasy Mistrzowskiej w podnoszeniu ciężarów, współtwórca Instytutu Profilaktyki Zdrowotnej w Częstochowie, jest jednym z dziesięciu największych autorytetów z dziedziny fizjologii sportu i wysiłku fizycznego w Polsce.?
Spis treści
1. DEFINICJA ZDROWIA I CZYNNIKI JE WARUNKUJĄCEBibliografia
2. AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA
2.1. Ćwiczenia wytrzymałościowe
2.2. Ćwiczenia siłowe
2.3. Aktywność fizyczna realizowana w różnych warunkach przyrodniczych
Bibliografia
3. STARCZE ZMIANY UKŁADU LOKOMOCYJNEGO I AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA W TYM OKRESIE
3.1. Znaczenie aktywności fizycznej dla ludzi w starszym wieku
3.2. Starzenie się mięśni szkieletowych i zmiany w składzie ciała
3.3. Rozpoznanie sarkopenii
3.4. Rola treningu fizycznego w zapobieganiu starczej atrofii
Bibliografia
4. WPŁYW WYSIŁKU FIZYCZNEGO NA ORGANIZM CZŁOWIEKA
4.1. Wpływ wysiłku fizycznego na układ nerwowy
4.2. Wpływ wysiłku fizycznego na mięśnie szkieletowe
4.3. Wpływ wysiłku fizycznego na tkankę kostną
4.4. Wpływ wysiłku fizycznego na tkankę tłuszczową
4.4.1. Tkanka tłuszczowa żółta (biała)
4.4.2. Tkanka tłuszczowa brunatna
4.4.3. Czynniki warunkujące ilość tkanki tłuszczowej żółtej
4.5. Wpływ wysiłku fizycznego na układ krążenia
4.6. Wpływ wysiłku fizycznego na układ oddychania
4.7. Termoregulacja a wysiłki fizyczne
Bibliografia
5. ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA
5.1. Podstawowe zasady odżywiania
5.2. Rodzaje stosowanych diet a stan zdrowia
5.3. Podział diet
5.3.1. Diety lecznicze
5.3.2. Diety związane z redukcją masy ciała
5.3.3. Diety wegetariańskie
5.3.4. Diety alternatywne (modne)
5.3.5. Diety sportowe i ludzi pracujących fizycznie
5.3.6. Diety związane z religią i tradycją
5.3.7. Dieta śródziemnomorska
5.4. Oportunizm dietetyczny
Bibliografia
6. JOGA JAKO CZYNNIK USPRAWNIANIA I PROFILAKTYKI ZDROWOTNEJ
6.1. Znaczenie relaksu w praktyce jogicznej
6.2. Znaczenie ćwiczeń (asan - postaw) w treningu jogi
6.3. Dieta w jodze
6.4. Rola właściwego oddychania w systemie jogi
6.5. Pozytywne myślenie i medytacja jogiczna
6.6. Odmienność Surjanamaskar od klasycznej jogi i tradycyjnych ćwiczeń
6.7. Ocena zmian zachodzących w strefie psychicznej po zastosowaniu praktyki SN i tradycyjnej jogi
6.8. Ocena zmian sprawności fizycznej po zastosowaniu praktyki SN i tradycyjnej jogi
6.9. Ocena zmiennych we krwi, w układzie krążenia i oddychania po zastosowaniu praktyki SN i tradycyjnej jogi
6.10. Zmiany wydolność fizycznej i wydatku energetycznego po stosowaniu SN i tradycyjnej jogi
6.11. Technika wykonania SN i potreningowe zmiany adaptacyjne
6.12. Sylwetka Krzysztofa Steca
Bibliografia
7. CHOROBY CYWILIZACYJNE I INNE SCHORZENIA A RODZAJ ODŻYWIANIA I AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA
7.1. Przyczyny powstawania raka, zachorowalność i profilaktyka
7.1.1. Rak płuc
7.1.2. Rak piersi
7.1.3. Rak jelita grubego
7.1.4. Rak prostaty
7.2. Choroby układu krążenia
7.3. Przyczyny powstawania nadwagi i otyłości
7.4. Cukrzyca i jej prewencja
7.5. Stwardnienie rozsiane (SM)
7.6. Błędy opieki medycznej
7.7. Osteoporoza
7.8. Sprawność umysłowa i czynniki ją warunkujące
Bibliografia
8. SEKSUALNOŚĆ CZŁOWIEKA A AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA I JAKOŚĆ ODŻYWIANIA, „HORMON MŁODOŚCI” - GEN KLOTHO Bibliografia
Zakończenie
Książka
-
ISBN:
978-83-934793-8-2
-
Autor:
Wiesław Pilis
Inne tytuły z tej serii:
Dieta odpornościowa
22,20
PLN
Dieta antyhistaminowa
50,20
PLN
Dna moczanowa Poradnik dla pacjenta
33,60
PLN
Dietetyczna kuchnia wegetariańska
84,24
PLN
Dieta łatwo strawna
46,02
PLN
Dieta doktora Franka
43,40
PLN
Żywienie w chorobach kostno stawowych
75,76
PLN
Dieta bez mleka i glutenu
24,80
PLN
Dieta dla alergików Jak unikać alergii pokarmowych Przepisy i wskazówki
9,72
PLN
19,43 PLN
Oszczędzasz 9.71 PLN
Dieta oczyszczająca i regeneracyjna
84,24
PLN
Diety niskoenergetyczne
67,28
PLN
Dieta antyreumatyczna
21,40
PLN
Dieta dla aktywnych Paleo Dieta
28,70
PLN
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...