-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Wydawnictwo Lekarskie PZWL
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2010, wydanie 1, format 205 x 145, objętość 200 str., oprawa miękka
Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu, kamica pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, choroby kości i stawów, ból kręgosłupa, zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, zaburzenia oddychania, niektóre nowotwory oraz zwiększone ryzyko zgonu.
Długotrwałe utrzymanie odpowiedniej masy ciała jest o wiele ważniejsze i trudniejsze niż pierwsze sukcesy w odchudzaniu. Wiele osób po uzyskaniu zamierzonej masy ciała powraca do złych nawyków żywieniowych i zaprzestaje aktywności fizycznej. Książka ta podpowiada co gotować, aby nie utyć i mieć przyjemność z jedzenia.
Spis treści
CZĘŚĆ OGÓLNA1. Dieta niskoenergetyczna (wg IŻŻ)
Epidemia otyłości
Wpływ węglowodanów na wydzielanie insuliny
Ocena stopnia nadwagi i otyłości
Przyczyny otyłości
Skutki zdrowotne i ekonomiczne nadwagi i otyłości
- Zespół metaboliczny
- Zwiększona umieralność ogółem
- Choroby układu krążenia
- Stan przedcukrzycowy i cukrzyca
- Nowotwory
- Osteoporoza
- Inne powikłania otyłości
- Skutki ekonomiczne otyłości
Profilaktyka otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych
- Profilaktyka i leczenie otyłości
- Aktywność fizyczna
- Kształtowanie nawyków zdrowego życia
Profilaktyka chorób układu krążenia
- Zasady żywienia jako główne ogniwo profilaktyki
- Udział produktów spożywczych w diecie
Profilaktyka zespołu metabolicznego
Profilaktyka i leczenie dietetyczne cukrzycy
Profilaktyka osteoporozy
Przykłady diety niskoenergetycznej
1 a. Dieta niskoenergetyczna - 1000 kalorii (4184 kJ)
Przykład tygodniowego jadłospisu
1 b. Dieta niskoenergetyczna - 1200 kalorii (5020 kJ)
Przykład tygodniowego jadłospisu
1 c. Dieta niskoenergetyczna - 1500 kalorii (6276 kJ)
Przykład tygodniowego jadłospisu
Miary gospodarcze
2.Dieta oczyszczająca niskoenergetyczna (około 600 kcal - 2510 kJ)
Program oczyszczania organizmu za pomocą diety warzywno-owocowej
- Żywienie wewnętrzne i korzyści wynikające ze stosowania diety warzywno-owocowej
- Ostrzeżenia
- Skład diety warzywno-owocowej
Zasady sporządzania surówek
Zalecenia przy gotowaniu warzyw
Zalecenia przy sporządzaniu soków
Zalecenia przy sporządzaniu zup
Przykład tygodniowego jadłospisu
3.Dieta niskoenergetyczna niskoglikemiczna
Indeks glikemiczny
Ładunek glikemiczny
Rola insuliny
- Insulina a nietolerancja zwiększonego stężenia glukozy we krwi
Makroskładniki i ich zalecane ilości w diecie niskoglikemicznej
- Białka
Zapotrzebowanie na białko
Źródła białka
- Produkty węglowodanowe
Zalecane produkty węglowodanowe
Produkty węglowodanowe mniej korzystne
- Tłuszcze
Zastosowanie tłuszczów i olejów
- Ilości produktów spożywczych zalecane w diecie niskoglikemicznej
Zalety diety niskoglikemicznej
Zasady diety niskoglikemicznej
Przykład tygodniowego jadłospisu w diecie niskoglikemicznej
4.Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością
Akupresura psychologiczna
Uzależnienie od węglowodanów
Program żywieniowy diety niskoenergetycznej bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością
4a. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością - faza wstępna
4b. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością- faza stabilizująca
4c. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością - faza stała
Indywidualne dostosowanie diety
Zasady diety niskoenergetycznej bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością
Wytyczne do planowania jadłospisów
Przykłady jadłospisów
- Faza wstępna - trzydniowy jadłospis
- Wspomagający plan żywieniowy - faza wstępna i stabilizująca
- Podstawowy plan żywieniowy - faza wstępna i wspomagająca
- Zaawansowany plan żywieniowy - faza wstępna i stabilizująca
- Wspomagający plan żywieniowy - faza stała
- Podstawowy plan żywieniowy - faza stała
- Zaawansowany plan żywieniowy - faza stała
Czynniki wspomagające dietę niskoenergetyczną bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością
Psychologiczne podstawy odchudzania
Myślenie wyszczuplające
Psychologiczny program odchudzania według J. Beck
CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
Wybrane potrawy niskoenergetyczne
- Ważniejsze zagadnienia z technologii sporządzania potraw
- Obróbka wstępna
- Obróbka termiczna
- Podprawianie i wykańczanie potraw
Przepisy
- Napoje
- Pieczywo
- Zupy
- Przekąski
- Potrawy z mięsa
- Potrawy z ryb.
- Potrawy jarskie
- Potrawy z warzyw
Surówki
Sałatki
- Sosy i pasty
- Desery
Piśmiennictwo
Alfabetyczny spis potraw
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3905-4
-
Autor:
Zofia Wieczorek-Chełmińska