Załączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
Dla osób chorych na celiakię zbilansowana dieta bezglutenowa jest jedyną i podstawową formą leczenia, dlatego powinna być stosowana przez całe życie. wybór produktów bezpiecznych do spożycia w tej chorobie ma podstawowe znaczenie zdrowotne. Niniejsza publikacja jest wynikiem współpracy lekarzy i żywieniowców w całościowej opiece nad pacjentem. W książce omówiono przyczyny celiakii, jej diagnostykę, zasady żywienia chorych na diecie bezglutenowej oraz charakterystykę produktów bezglutenowych. Część tabelaryczna zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych (białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik pokarmowy, wybrane składniki mineralne i witaminy) w produktach i potrawach nie zawierających glutenu, wyrażone w 100g produktu jadalnego i w 100g potrawy gotowej do spożycia. Książka ta jest nieocenioną pomocą dla chorych w planowaniu i ocenie wartości odżywczej diet bezglutenowych, a także w odpowiednim doborze produktów, tak aby urozmaicona i zbilansowana dieta, uwzględniająca zwyczaje żywieniowe chorych, mogła być przez nich zaakceptowana i przestrzegana.
Spis treści
Przedmowa
1. Kiedy i komu potrzebna jest dieta bezglutenowa? Choroby zależne od glutenu - Anna Rybak, Jerzy Socha
1.1. Celiakia
1.2. Alergia na pszenicę
1.3. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCNG)
Piśmiennictwo
2. Chemiczne właściwości glutenu - Wojciech Kłys
2.1. Gliadyna i jej toksyczność '
2.2. Dyskusyjne prolaminy owsa
2.3. Oznaczanie gliadyny
2.4. Podsumowanie
Piśmiennictwo
3. Zasady układania diety bezglutenowej i jej akceptacja
- Anna Stolarczyk
3.1. Podstawowe zasady diety bezglutenowej
3.2. Zasady planowania jadłospisu dla osób na diecie bezglutenowej
3.3. Racjonalne żywienie w celiakii, czyli bezglutenowa piramida żywienia
3.4. Gotowe produkty bezglutenowe w diecie
3.5. Akceptacja diety i jej przestrzeganie
3.6. Ocena sposobu żywienia osób z celiakią
3.7. Rola organizacji zrzeszających pacjentów
3.8. Dieta z ograniczeniem FODMAP w leczeniu osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten
3.9. Podsumowanie
Piśmiennictwo
4. Dieta bezglutenowa w świetle zaleceń żywieniowych
- Anna Wojtasik, Anna Stolarczyk
4.1. Składniki o szczególnym znaczeniu dla chorych na celiakię
4.2. Inne składniki, na które należy zwracać uwagę, realizując dietę bezglutenową . . Piśmiennictwo
5. Rośliny naturalnie bezglutenowe - wartość odżywcza i zastoso¬wanie -Anna Wojtasik, Beata Przygoda, Hanna Kunachowicz
5.1. Charakterystyka roślin naturalnie bezglutenowych
5.2. Wartość odżywcza wybranych roślin bezglutenowych
5.3. Pieczywo bezglutenowe
Piśmiennictwo
6. Wymagania dla produktów bezglutenowych. Informacja dla konsumenta - Hanna Kunachowicz, Anna Wojtasik
6.1. Rys historyczny
6.2. Aktualne wymagania dla produktów bezglutenowych - przepisy prawne
6.3. Na co należy zwracać uwagę przy zakupie produktów bezglutenowych?
Jak praktycznie wykorzystać informacje podawane na etykietach?
Piśmiennictwo
7. Zmiany zachodzące w żywności podczas jej wytwarzania
i przechowywania - Beata Przygoda, Irena Nadolna
7.1. Jak procesy przetwarzania żywności wpływają na zawartość poszczególnych składników odżywczych?
7.2. Jak przechowywać i przygotowywać żywność, aby ograniczyć straty składników odżywczych i zapobiegać jej zepsuciu?
7.3. Jak poradzić sobie w kuchni? Praktyczne wskazówki
Piśmiennictwo
8. Praktyczne wskazówki i porady - Anna Stolarczyk
8.1. Kuchnia bezglutenowa w domu
8.2. Posiłki bezglutenowe poza domem
8.3. Dieta bezglutenowa w podróży
8.4. Zakupy żywności
8.5. Odpowiedzi na najczęstsze pytania
9. Charakterystyka wartości odżywczej produktów bezglutenowych
- Beata Przygoda, Krystyna Iwanow, Irena Nadolna,
Hanna Kunachowicz, Anna Wojtasik
9.1. Produkty naturalnie bezglutenowe
9.2. Produkty bezglutenowe wytwarzane przemysłowo
9.3. Omówienie sposobu przygotowania danych do tabel
9.4. Tabele składu i wartości odżywczej produktów naturalnie bezglutenowych
9.5. Tabele składu i wartości odżywczej produktów bezglutenowych wytworzonych przemysłowo
Piśmiennictwo
10. Wykaz przybliżonych miar i wag wybranych produktów
- Krystyna Iwanow
Skorowidz