Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: , Franciszek Świderski, Bożena Waszkiewicz-Robak
Waga produktu: 0.800 kg
EAN: 9788375832105
Wysyłka od: 9.90 PLN
Wydawca: SGGW

Warszawa 2010, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 613 str., oprawa twarda

"Niniejszy podręcznik przeznaczony jest dla studentów uczelni przyrodniczych realizujących przedmiot "towaroznawstwo produktów spożywczych". Podręcznik może być w szerokim zakresie wykorzystywany również przez studentów uczelni ekonomicznych, uczniów średnich szkół gastronomicznych i przemusłu spożywczego oraz kadrę inżyniersko-techniczną zakładów przetwórstwa spożywczego, pragnących poszerzyć swoją wiedzę z zakresu prawa żywnościowego Unii Europejskiej, a także z zakresu charakterystyki i oceny jakościowej najważniejszych grup produktów spożywczych, dokonywanej na podstawie akualnie obowiązujących dokumentów aktualizacyjnych."

Spis treści

Wstęp

I. WIADOMOŚCI WPROWADZAJĄCE
1. Definicje i klasyfikacje żywności
2. Dodatki do żywności
3. Zanieczyszczenia w żywności

II. ZAPEWNIANIE JAKOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI
1. Analiza sensoryczna w towaroznawczej ocenie żywności
2. Jakość żywności oraz metody jej zapewniania
3. Wspólnotowe i krajowe systemy gwarantowanej jakości żywności
4. Jakość i bezpieczeństwo opakowań do żywności
5. Aspekty prawne znakowania żywności

III. CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH GRUP ŻYWNOŚCI
1. Mleko spożywcze, śmietanka i śmietana
2. Fermentowane napoje mleczne
3. Masło i sery
4. Mięso
5. Podział i klasyfikacja tusz zwierząt rzeźnych
6. Przetwory mięsne
7. Mięso drobiowe i jego przydatność technologiczna
8. Przetwory rybne
9. Tłuszcze jadalne
10. Charakterystyka, podział oraz ocena towaroznawcza przetworów owocowych i warzywnych
11. Technologia oraz ocena jakości przetworów zbożowych: mąk, kasz, makaronów
12. Technologia produkcji oraz ocena jakości pieczywa
13. Koncentraty spożywcze
14. Koncentraty zbożowe
15. Cukier i syropy cukrowe
16. Miód naturalny
17. Wyroby cukiernicze
18. Kawa, herbata, kakao
19. Charakterystyka wód mineralnych i źródlanych, napojów bezalkoholowych oraz napojów owocowych
20. Napoje alkoholowe

Książka

  • ISBN: 

    978-83-7583-210-5

  • Redaktor: 

    Franciszek Świderski, Bożena Waszkiewicz-Robak

Inne tytuły z tej serii:

aaa ssss