-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.SGGW
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2010, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 613 str., oprawa twarda
"Niniejszy podręcznik przeznaczony jest dla studentów uczelni przyrodniczych realizujących przedmiot "towaroznawstwo produktów spożywczych". Podręcznik może być w szerokim zakresie wykorzystywany również przez studentów uczelni ekonomicznych, uczniów średnich szkół gastronomicznych i przemusłu spożywczego oraz kadrę inżyniersko-techniczną zakładów przetwórstwa spożywczego, pragnących poszerzyć swoją wiedzę z zakresu prawa żywnościowego Unii Europejskiej, a także z zakresu charakterystyki i oceny jakościowej najważniejszych grup produktów spożywczych, dokonywanej na podstawie akualnie obowiązujących dokumentów aktualizacyjnych."
Spis treści
WstępI. WIADOMOŚCI WPROWADZAJĄCE
1. Definicje i klasyfikacje żywności
2. Dodatki do żywności
3. Zanieczyszczenia w żywności
II. ZAPEWNIANIE JAKOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI
1. Analiza sensoryczna w towaroznawczej ocenie żywności
2. Jakość żywności oraz metody jej zapewniania
3. Wspólnotowe i krajowe systemy gwarantowanej jakości żywności
4. Jakość i bezpieczeństwo opakowań do żywności
5. Aspekty prawne znakowania żywności
III. CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH GRUP ŻYWNOŚCI
1. Mleko spożywcze, śmietanka i śmietana
2. Fermentowane napoje mleczne
3. Masło i sery
4. Mięso
5. Podział i klasyfikacja tusz zwierząt rzeźnych
6. Przetwory mięsne
7. Mięso drobiowe i jego przydatność technologiczna
8. Przetwory rybne
9. Tłuszcze jadalne
10. Charakterystyka, podział oraz ocena towaroznawcza przetworów owocowych i warzywnych
11. Technologia oraz ocena jakości przetworów zbożowych: mąk, kasz, makaronów
12. Technologia produkcji oraz ocena jakości pieczywa
13. Koncentraty spożywcze
14. Koncentraty zbożowe
15. Cukier i syropy cukrowe
16. Miód naturalny
17. Wyroby cukiernicze
18. Kawa, herbata, kakao
19. Charakterystyka wód mineralnych i źródlanych, napojów bezalkoholowych oraz napojów owocowych
20. Napoje alkoholowe
Książka
-
ISBN:
978-83-7583-210-5
-
Redaktor:
Franciszek Świderski, Bożena Waszkiewicz-Robak