X
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Uniwersytet Olsztyński
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Podczas całego swojego życia zjadamy ok. 60 ton różnorodnej żywności, wypijamy ok. 400 hektolitrów płynów, ale bardzo rzadko zastanawiamy się, jak zachodzi proces przetwarzania tych niewyobrażalnych wręcz ilości pożywienia we wspanialej fabryce, jaką jest nasz organizm. Jego możliwości dostosowawcze są olbrzymie, wspaniale radzi sobie bowiem z pokarmem Eskimosów - głównie mięsem i tłuszczem rybim, pokarmem Afrykanów - opartym w znacznej mierze na produktach roślinnych oraz pożywieniem Europejczyków i Amerykanów, w którym coraz większy udział mają produkty wysoko przetworzone i skoncentrowane. Coraz częściej jednak coś zaczyna w tej "maszynie" niedomagać, zwłaszcza jeśli jej możliwości adaptacyjne są stale nadwerężane.
Naszym zamierzeniem jest, abyś poznając Drogi Czytelniku krok po kroku zasady odżywiania, spróbował określić własny styl żywienia, przemyślał go, ocenił, następnie zaś zaplanował zgodnie z tymi zasadami oraz własnymi oczekiwaniami.
Wiadomo, że zasady nie mają jakiegokolwiek znaczenia, jeśli się ich nie wprowadzi w życie. Zanim odczuje się korzyści wynikłe ze swojej wiedzy o żywieniu, należy podjąć pewien wysiłek. Działanie to nie jest takie proste, jak się powszechnie sądzi. Wprowadzenie zasad żywienia do praktyki wymaga czasu, umiejętności, energii i osobistego zaangażowania.
Prawidłowe żywienie jest jednym z niezbędnych warunków zachowania optymalnego stanu zdrowia. A któż z nas nie chciałby być zdrowy, a do tego jeszcze młody i bogaty? Tak się jednak bardzo często składa, że pragnąc czegoś z całych sił, wcale się o to nie troszczymy i nie zabiegamy. Popełniane przez nas błędy żywieniowe nie są zbyt drastyczne, dlatego nie od razu pojawiają się alarmujące i zmuszające do działania objawy. Ich skutki kumulują się podczas naszego coraz dłuższego życia, aby kiedyś objawić się dolegliwościami, których najczęściej w żaden sposób nie umiemy powiązać z odżywianiem. Przecież odżywialiśmy się w ten sposób już kilka lub kilkanaście lat i wszystko było "w porządku". Lecz czy aby na pewno?
Jak już mówiliśmy, zasady żywienia poznasz w kolejnych etapach. Początkowo mogą Ci się wydawać bardzo rygorystyczne, ale to tylko pozory. Pamiętaj, że są one jedynie drogowskazem, który ułatwi Ci poruszanie się po tym "terytorium". Zawsze możesz znaleźć własną, indywidualną, ale zbieżną drogę, która pomagając w osiągnięciu i zachowaniu zdrowia, może dać również radość jedzenia. Możesz też postępować wbrew tym zasadom, jeśli nie będziesz tego pokarmu podawał innym ludziom. Musisz mieć jednak świadomość, jakie pociągnie to za sobą skutki.
1. Historia żywienia, czyli co jemy na co dzień
2. Oszacowanie spożycia składników pokarmowych z pożywienia
3. Wartość energetyczna pożywienia
4. Przemiany energetyczne w organizmie człowieka
5. Składniki mineralne. Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu człowieka
6. Witaminy
7. Wartość odżywcza białek
8. Wartość odżywcza tłuszczów
9. Wartość odżywcza węglowodanów
10. Ocena sposobu żywienia
11. Ocena stanu odżywienia
12. Uzupełnianie wartości odżywczej spożywanego pożywienia
13. Zasady racjonalnego odżywiania
14. Znakowanie żywności
15. Podstawowe terminy i definicje
16. Piśmiennictwo
17. Wykaz załączników
18. Wykaz tabel
Naszym zamierzeniem jest, abyś poznając Drogi Czytelniku krok po kroku zasady odżywiania, spróbował określić własny styl żywienia, przemyślał go, ocenił, następnie zaś zaplanował zgodnie z tymi zasadami oraz własnymi oczekiwaniami.
Wiadomo, że zasady nie mają jakiegokolwiek znaczenia, jeśli się ich nie wprowadzi w życie. Zanim odczuje się korzyści wynikłe ze swojej wiedzy o żywieniu, należy podjąć pewien wysiłek. Działanie to nie jest takie proste, jak się powszechnie sądzi. Wprowadzenie zasad żywienia do praktyki wymaga czasu, umiejętności, energii i osobistego zaangażowania.
Prawidłowe żywienie jest jednym z niezbędnych warunków zachowania optymalnego stanu zdrowia. A któż z nas nie chciałby być zdrowy, a do tego jeszcze młody i bogaty? Tak się jednak bardzo często składa, że pragnąc czegoś z całych sił, wcale się o to nie troszczymy i nie zabiegamy. Popełniane przez nas błędy żywieniowe nie są zbyt drastyczne, dlatego nie od razu pojawiają się alarmujące i zmuszające do działania objawy. Ich skutki kumulują się podczas naszego coraz dłuższego życia, aby kiedyś objawić się dolegliwościami, których najczęściej w żaden sposób nie umiemy powiązać z odżywianiem. Przecież odżywialiśmy się w ten sposób już kilka lub kilkanaście lat i wszystko było "w porządku". Lecz czy aby na pewno?
Jak już mówiliśmy, zasady żywienia poznasz w kolejnych etapach. Początkowo mogą Ci się wydawać bardzo rygorystyczne, ale to tylko pozory. Pamiętaj, że są one jedynie drogowskazem, który ułatwi Ci poruszanie się po tym "terytorium". Zawsze możesz znaleźć własną, indywidualną, ale zbieżną drogę, która pomagając w osiągnięciu i zachowaniu zdrowia, może dać również radość jedzenia. Możesz też postępować wbrew tym zasadom, jeśli nie będziesz tego pokarmu podawał innym ludziom. Musisz mieć jednak świadomość, jakie pociągnie to za sobą skutki.
Spis treści
Wprowadzenie1. Historia żywienia, czyli co jemy na co dzień
2. Oszacowanie spożycia składników pokarmowych z pożywienia
3. Wartość energetyczna pożywienia
4. Przemiany energetyczne w organizmie człowieka
5. Składniki mineralne. Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu człowieka
6. Witaminy
7. Wartość odżywcza białek
8. Wartość odżywcza tłuszczów
9. Wartość odżywcza węglowodanów
10. Ocena sposobu żywienia
11. Ocena stanu odżywienia
12. Uzupełnianie wartości odżywczej spożywanego pożywienia
13. Zasady racjonalnego odżywiania
14. Znakowanie żywności
15. Podstawowe terminy i definicje
16. Piśmiennictwo
17. Wykaz załączników
18. Wykaz tabel
Książka
-
ISBN:
83-88343-83-1
-
Autor:
Cichoń Czesław, Wądołowska Lidia
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2004
-
Format:
205x290 mm.
-
Liczba stron:
122
-
Oprawa:
Miękka
Inne tytuły z tej serii:
Żywienie dzieci Centrum zdrowia dziecka
54,50
PLN
Wegetarianizm Zalety i wady
54,50
PLN
ABC otyłości
50,21
PLN
Cholesterol cichy zabójca
11,95
PLN
23,90 PLN
Oszczędzasz 11.95 PLN
Podstawy dietetyki
29,90
PLN
Nadwaga Porady lekarza rodzinnego
4,00
PLN
Normy żywienia człowieka
135,33
PLN
Żywienie w sporcie /PZWL
101,30
PLN