Warszawa 2010, wydanie 1, format 145 x205, objętość 112 str., oprawa miękka
Michel Montignac - twórca podstaw dla nowej filozofii odżywiania, od ponad dwudziestu lat dowodzi, że wybory żywieniowe, jakich dokonujemy, są decydujące dla naszego zdrowia.
Niewielka zmiana zwyczajów żywieniowych może w istocie pozwolić nam n ie tylko na pozbycie się zbędnych kilogramów, ale też uchronić nas przed innymi chorobami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca czy dolegliwości serca i układu krążenia.
"Metoda Montignac" głosi, że czynnik energetyczny nie jest decydujący w przybieraniu na wadze i że najważniejsza w produkcie spożywczym jest jego jakość a nie kaloryczność.
Jeśli bowiem chcemy schudnąć, nie chodzi o to, by jeść mniej, ale by jeść lepiej, wybierając produkty pod kątem skutków metabolicznych, jakie mogą wywołać. Oznacza to, że kiedy wybieramy "dobre" węglowodany i "dobre" tłuszcze, nasza przemiana materii jest ukierunkowana na spalanie energii dostarczonej w posiłku, a nie na jej magazynowanie.
Ta książka wyjaśnia czym jest indeks klikemiczny (IG), na czym polega jego decydujący wpływ na to, czy ubytek wagi będzie trwały. Zawiera liczne, przydatne tabele z wartościami indeksów glikemicznych wybranych produktów spożywczych.
Książka
-
ISBN:
978-83-88108-32-7
-
Autor:
Michael Montignac