Wrocław 2005, wydanie 2, format 145 x 205, objętość 176 str., oprawa miekka
Po zjedzeniu kanapki z pomidorem na Twojej skórze pojawiła się swędząca wysypka? Cierpisz na zgagę i niestrawność po spożyciu jakiejkolwiek potrawy z ryby? Zastanawiasz się, dlaczego ciągle masz zatkany nos i łzawiące oczy? A Twoje dziecko ma mocno zaczerwienione policzki?
To mogą być objawy alergii – jednej z najczęściej występujących chorób w XXI wieku! Alergia pokarmowa, czyli niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na pewne składniki pożywienia, dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak sobie radzić z tą przykrą dolegliwością? Przede wszystkim unikać uczulającego pokarmu. Właściwa dieta jest bowiem podstawowym czynnikiem terapeutycznym – podpowiada Barbara Jakimowicz-Klein. W swojej książce wymienia najczęstsze alergeny pokarmowe, omawia objawy i typy alergii pokarmowych, a także proponuje specjalne diety dla niemowląt, dzieci oraz dorosłych uczulonych m.in. na białka zbóż (dieta bezglutenowa), białka mleka krowiego i białko jajka kurzego.
Mamy nadzieję, że Kuchnia alergików ułatwi Państwu przygotowywanie smacznych i przede wszystkim zdrowych dań.
Spis treści
WstępNiepożądane reakcje po spożyciu pokarmów
Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmowa
Najczęstsze alergeny pokarmowe
Reakcje krzyżowe
Objawy alergii pokarmowej
Typy alergii pokarmowych
Leczenie alergii pokarmowych
Dieta dzieci z alergią pokarmową
Dieta w astmie oskrzelowej
PRZEPISY:
Dieta stosowana w uczuleniach na białka zbóż (dieta bezglutenowa)
Dieta stosowana w uczuleniach na białka mleka krowiego
Dieta dla osób uczulonych na gluten i mleko krowie
Dieta dla osób uczulonych na białko jajka kurzego
Dieta dla osób uczulonych na mleko krowie i białko jajka kurzego
Dieta dla osób uczulonych na gluten i białko jajka kurzego
Dieta dla osób uczulonych na mleko krowie, gluten i białko jajka kurzego
Dieta dla osób uczulonych na środki konserwujące i barwniki
Bibliografia
Indeks
Książka
-
ISBN:
978-83-7277-356-2
-
Autor:
Barbara Jakimowicz-Klein