Wrocław 2010, wydanie 3, format 145 x 205, objętość 152 str., oprawa miękka
Cukrzyca - choroba cywilizacyjna - dotyka coraz więcej osób, zarówno młodych, jak i starszych. To cena, jaką płacimy za coraz wyższy poziom życia. Jej rozwojowi sprzyjają podstawowe błędy żywieniowe, siedzący tryb życia, nerwowość. Co powinniśmy wiedzieć na temat tego schorzenia, czy i w jaki sposób można zapobiegać cukrzycy oraz jaką rolę w tej chorobie odgrywa dieta? Tym zagadnieniom poświęcona jest niniejsza książka.
Jej autorka - Barbara Jakimowicz-Klein chce pomóc osobom chorym zrozumieć istotę cukrzycy i przeciwdziałać jej skutkom. Przede wszystkim jednak skupia się na diecie jako ważnym składniku terapii. Żywienie człowieka chorego musi bowiem zapewnić mu nieskrępowany rozwój organizmu, możność wykonywania pracy, a także dobre samopoczucie. W Kuchni diabetyków znajdą zatem Państwo najnowsze zalecenia dotyczące właściwego odżywiania się w cukrzycy oraz przepisy na potrawy dozwolone w diecie cukrzycowej, zarówno receptury na dania proste, jak i na bardziej wykwintne - wszystkie i smaczne, i zdrowe. Z pewnością warto zajrzeć do tego poradnika!
Spis treści
WSTĘPCO POWINNIŚMY WIEDZIEĆ NA TEMAT CUKRZYCY?
Czym jest cukrzyca?
Jakie są rodzaje cukrzycy?
W jaki sposób można zapobiegać cukrzycy?
Jakie są objawy cukrzycy?
Jak rozpoznaje się cukrzycę?
Jak leczy się cukrzycę?
Jakie zioła stosuje się w leczeniu cukrzycy?
Jakie są powikłania cukrzycy?
W jaki sposób kontrolować cukrzycę?
JAKĄ ROLE W CUKRZYCY ODGRYWA DIETA?
Jakie są zasady diety cukrzycowej?
Jak skomponować dietę cukrzycową?
Jakie produkty spożywcze i potrawy są dozwolone, a jakie są zabronione w diecie cukrzycowej?
Jak rozplanować posiłki w ciągu dnia?
W jaki sposób należy przygotowywać posiłki w diecie cukrzycowej?
Jak powinna wyglądać dieta wakacyjna w cukrzycy?
Co trzeba wiedzieć na temat kalorii?
Czym są wymienniki dietetyczne?
Czym są wymienniki węglowodanowe (WW)?
Co to jest indeks glikemiczny?
Jakie rodzaje diet stosuje się w cukrzycy?
PRZEPISY
Zupy
Potrawy mięsne i półmięsne
Potrawy jarskie
Potrawy z ryb i owoców morza
Surówki i sałatki
Desery i napoje
Ważne adresy
Bibliografia
Książka
-
ISBN:
978-83-7277-346-3
-
Autor:
Barbara Jakimowicz-Klein