Warszawa 2004, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 216 str., oprawa miękka
Przedstawiamy Państwu monograficzne opracowanie dotyczące interakcji pomiędzy lekami a żywnością i alkoholem. Jest to zagadnienie stosunkowo nowe w świecie medycznym i niestety, prawie nieznane. O ile lekarz już w okresie studiów spotyka się z pojęciem działania niepożądanego leku lub interakcji pomiędzy różnymi lekami, to praktycznie nie zdobywa żadnej wiedzy na temat wzajemnego wpływu pomiędzy lekami a produktami żywnościowymi. Współdziałanie pomiędzy żywnością a lekiem zachodzi na wielu poziomach, od współzależności dotyczących wchłaniania, poprzez metabolizm i wydalanie leku lub produktów jego przemiany. Wiedza na ten temat jest jeszcze stosunkowo niewielka, nie zawsze oparta o szerokie badania. Często możliwość interakcji sygnalizowana jest poprzez rejestrację niejasnych objawów w trakcie stosowania leku, poprzez odpowiednie instytucje lub poprzez doniesienia kazuistyczne, publikowane w czasopismach medycznych.
Przedstawione przez nas informacje są więc próbą uporządkowania dotychczasowej wiedzy na ten temat, w wielu przypadkach nie wspartej kontrolowanymi badaniami. Sądzimy jednak, że zwrócenie uwagi lekarzy na możliwość współdziałania leków ze składnikami żywności i alkoholem może mieć istotne znaczenie praktyczne.
Współczesny lekarz, jeżeli stosuje więcej niż jeden lek u chorego, musi odpowiedzieć na pytanie:: czy nie zachodzi pomiędzy nimi interakcja? Warta również zastanowić się, czy nie zachodzą niekorzystne współdziałania ze spożywanymi produktami. Sądzimy, że dość przydatny dla lekarzy może być załączony przegląd leków, których wchłanianie może w istotny sposób zależeć od okresu spożycia posiłku. Może to mieć istotne znaczenie dla osiągnięcia zamierzonych efektów terapeutycznych.
Spis treści
Wprowadzenie1. Interakcje pomiędzy lekami a żywnością i alkoholem w praktyce klinicznej
2. Zaburzenia wchłaniania i wydalania leków
3. Zaburzenia metabolizmu (biotransformacji) leków w organizmie
4. Działania synergiczne leków i składników żywności
5. Wpływ leków na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia
6. Interakcje pomiędzy lekami a alkoholem
7. Badanie ryzyka interakcji pomiędzy lekami a składnikami żywności
8. Jak zmniejszyć u chorego ryzyko interakcji pomiędzy lekami a składnikami żywności?
9. Leki, których farmakokinetyka ulega zmianom pod wpływem interakcji z żywnością
10. Leki wpływające na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia pacjenta
11. Leki wchodzące w interakcje z alkoholem
12. Skorowidz leków w odniesieniu do ich zażywania w relacji do spożywanego posiłku
Książka
-
ISBN:
83-85284-47-8
-
Autor:
Mirosław Jarosz,Jan Dzieniszewski