Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Anna Gronowska-Senger,
Waga produktu: 0.220 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
EAN: 8372445532
Wysyłka od: 9.00 PLN
Wydawca: SGGW

Warszawa 2004, wydanie 1, format 170 x 230, objętość 148 str., oprawa miekka

Postępująca cywilizacja oraz rosnące tempo życia powodują szybki rozwój przemysłu spożywczego oraz przetwórstwa żywności, dostarczając coraz wię­cej nowych produktów spożywczych, w tym nowej generacji (żywność transgeniczna, funkcjonalna), oraz wysoce przetworzonych, o zmienionej wartości odżywczej w stosunku do surowca. Zmiany te mogą mieć charakter zarówno korzystny, jak i niekorzystny. Nie są one w pełni uchwytne za pomocą dostęp­nych metod chemicznych, które mówią jedynie o zmianie zawartości składni­ków pokarmowych, natomiast nie uwzględniają ich biodostępności z danego produktu. Stąd też zachodzi potrzeba stosowania metod biologicznych dla peł­nej oceny wartości odżywczej produktów spożywczych.

O ile istnieje wiele opracowań dotyczących metod analizy chemicznej sto­sowanych w ocenie jakości produktów, o tyle brak jest podręcznika z zakresu metod biooceny żywności pod kątem jej wartości odżywczej i biodostępności składników pokarmowych. Niniejsza praca stanowi próbę wypełnienia tej luki i aczkolwiek nie jest na pewno wyczerpująca, uwzględnia bowiem głównie składniki odżywcze, anonsuje ogólnie metody mikrobiologiczne wymagające specjalnych warunków. Autorka tej publikacji żywi nadzieję, że okaże się ona pomocna w praktycznej realizacji procesu dydaktycznego dla studentów kształ­cących się w obszarze nauki o żywieniu człowieka oraz żywności.

Spis treści

1. Wstęp Metody biooceny żywności
2. Metody biooceny białka
3. Metody biooceny tłuszczów
4. Metody biooceny węglowodanów
5. Metody biooceny witamin
6. Metody biooceny składników mineralnych
7. Znaczenie praktyczne biooceny składników odżywczych
8. Skorowidz

Książka

  • ISBN: 

    83-7244-553-2

  • Autor: 

    Anna Gronowska-Senger

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

aaa ssss