-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.SGGW
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Postęp w dziedzinie wiedzy na temat roli żywienia w zdrowiu i chorobie człowieka związany jest z rozwojem wielu dziedzin nauki, takich jak:: biochemia, fizjologia, genetyka czy nauk rolniczych. Odpowiednie postępowanie dietetyczne jest niejednokrotnie integralnym, a nawet wyłącznym elementem terapii wielu jednostek chorobowych.
Niniejszy podręcznik jest efektem pracy zespołu pracowników Zakładu Dietetyki, Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Przedstawione w nim zagadnienia są przedmiotem nauczania w ramach przedmiotu dietoterapia. Zawiera on informacje dotyczące ustalania zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych, a także zastosowania indeksu glikemicznego w dietoterapii. Spośród chorób przewodu pokarmowego opisano w nim postępowanie dietetyczne w takich schorzeniach, jak:: nieswoiste stany zapalne jelit, zespół jelita drażliwego, marskość wątroby oraz ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Przedstawiono również postępowanie dietetyczne w przewlekłych schorzeniach nerek, zarówno gdy zachowana jest jeszcze funkcja tego narządu, jak i w trakcie leczenia nerkozastęp-czego. Omówiono dietoterapię zespołu metabolicznego, dny moczanowej, postępowanie żywieniowe u osób, u których występuje nadwrażliwość pokarmowa, żywienie w chorobach nowotworowych oraz znaczenie składników żywności w rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych.
Spis treści
1. Ustalanie zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych2. Postępowanie dietetyczne w nadwrażliwościach pokarmowych
3. Leczenie dietetyczne nieswoistych stanów zapalnych jelit
4. Postępowanie dietetyczne u osób z zespołem jelita drażliwego
5. Zasady postępowania dietetycznego w marskości wątroby
6. Postępowanie dietetyczne w schorzeniach trzustki
7. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia zachowawczego
8. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego
9. Postępowanie dietetyczne w chorobach neurodegeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego – choroba Parkinsona i choroba Alzheimera
10. Dietoterapia zespołu metabolicznego
11. Dna moczanowa
12. Żywienie w chorobach nowotworowych
13. Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii chorób dietozależnych
Książka
-
ISBN:
978-83-7583-088-0
-
Autor:
Saeed Bawa, Gajewska Danuta, Kozłowska Lucyna, Lange Ewa, Myszkowska-Ryciak Joanna, Włodarek Dariusz
-
Wydanie:
2
-
Rok wydania:
2015
-
Format:
165 x 235 mm
-
Liczba stron:
228
-
Oprawa:
Miękka