-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.SGGW
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2012, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 124 str., oprawa miękka
"Historia dietetycznego postępowania w różnych schorzeniach jest odzwierciedleniem zmian zachodzących w wielu obszarach życia ludzi, a więć w sferze ekonomicznej, poziomu życia, w gospodarce żywnościowej, zmian w zachowaniach żywieniowych mających z nimi związek. Na tle tych zmian, czy jednocześnie z nimi, trzeba widzieć postęp w obrębie różnych dziedzin nauki - przede wszystkim fizjologii, biochemii dający możliwość poznawania na coraz głębszym poziomie procesów fizjologicznych i patologicznych zachodzących w organizmie człowieka, leczenia ich poprzez coraz to nowszą farmakoterapię i wspomagania leczenia poprzez właściwą dietę lub leczenie tylko odpowiednią dietą."
Spis treści
WstępI. DIETA W CUKRZYCY
1. Era przedinsulinowa
2. Era insuliny
3. Lata 30.-40. XX wieku. Typ diety Adlersberga i Porgesa
4. Lata 50. XX wieku. Dieta w cukrzycy według Kiersta i Crausego
5. Lata 60.-70. XX wieku. Niskowęglowodanowe, wysokotłuszczowe i wysokobiałkowe według Roota i Baileya
6. Lata 80. XX wieku. Dieta w cukrzycy według Tatonia i Czech
7. Lata 90. XX wieku. Zalecenia ekspertów amerykańskich i europejskich
8. Lata 2000. Zasady diety w cukrzycy proponowane przez EASD. Amerykańskie oraz angielskie towarzystwa diabetologiczne
II. ZALECENIA DIETETYCZNE W CHOROBACH UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO
1. Początek XX wieku. Ograniczenia w asortymencie produktów
2. Lata 30. XX wieku. Postępowanie dietetyczne w chorobach układu sercowo-naczyniowego
3. Lata 40. XX wieku. Kaloryczność diety, zawartość podstawowych składników, asortyment produktów
4. Lata 50. XX wieku. Zalecenia dietetyczne zależne od stanu wydolności układu krążenia
5. Lata 60.70. XX wieku. Rola diety w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych. Modyfikacja składu tłuszczu w diecie
6. Lata 80. XX wieku. Zalecenia dietetyczne American Heart Association (AHA) zmniejszające czynniki ryzyka choroby wieńcowej (CHD)
7. Lata 90. XX wieku. Rekomendacje dietetyczne w pierwotnej i wtórnej prewencji niedokrwiennej choroby serca. Propozycje zmniejszenia udziału w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
8. Lata 2000. Zalecenia dietetyczne w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Diety obniżające poziom LDL-cholesterolu według ATP III
9. Diety w nadciśnieniu tętniczym
III. POSTĘPOWANIE DIETETYCZNE W CHOROBIE WRZODOWEJ
1. Koniec XIX i wczesne lata XX wieku. Postępowanie dietetyczne w powikłaniach i stanach przewlekłych choroby wrzodowej (lewatywy odżywcze, dieta Jarockiego)
2. Lata 20.- 40. XX wieku. Różnorodność w postępowaniu dietetycznym w stanach ostrych i przewlekłych choroby wrzodowej (dieta Andressena, Sippyego, Meulengrachta)
3. Lata 50. XX wieku. Leczenie dietetyczne w różnych etapach choroby wrzodowej
4. Lata 60.-70. XX wieku. Diety w chorobie wrzodowej stosowane w USA
5. Liberalizacja diety w chorobie wrzodowej
6. Lata 80. XX wieku. Dieta oszczędzająca jako wspomagająca leczenie farmakologiczne choroby wrzodowej
7. Lata 90. XX wieku. Postępowanie w powikłaniach choroby wrzodowej i w stanach przewlekłych. Propozycje polskich autorów odnośnie roli diety w chorobie wrzodowej
8. Lata 2000. Opinie na temat małej roli diety w leczeniu choroby wrzodowej
IV. LECZENIE ŻYWIENIOWE
1. Żywienie dojelitowe
2. Wiek XIX. Skład lewatyw odżywczych
3. Wiek XX (do lat 40.). Kontynuacja stosowania lewatyw odżywczych
4. Lata 50. XX wieku. Stosowanie mieszanin odżywczych z produktów naturalnych i składników pokarmowych półsyntetycznych i syntetycznych
5. Lata 60.-70. XX wieku. Skład mieszanin przemysłowych w żywieniu enteralnym. Diety z wyodrębnionych składników odżywczych
6. Lata 80.-90. XX wieku. Kategoryzacja i charakterystyka diet stosowanych w żywieniu enteralnym
7. Lata 2000. Wytyczne European Society for Nutrition and Metabolism dotyczace żywienia enteralnego
8. Żywienie parenteralne
9. Upowszechnienie leczenia żywieniowego
Książka
-
ISBN:
978-83-7583-350-8
-
Autor:
Lucyna Narojek