Warszawa 2008, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 152 str., oprawa miękka
Poznanie psychologicznych uwarunkowań postępowania jednostki w trakcie zaspokajania własnych potrzeb fizjologicznych, w tym między innymi procesów uczenia się, zapamiętywania i spostrzegania potrzeb i motywów, postaw i preferencji czy osobowości jest konieczne do zrozumienia, dlaczego ludzie zachowują się różnie mając do dyspozycji podobną żywność. W czterech początkowych rozdziałach niniejszego opracowania została przedstawiona ta problematyka, z uwzględnieniem wyjaśnień zaczerpniętych z psychologii, także socjologii, jak również przykładów ze sfery żywności i żywienia. Pojęcie zachowanie żywieniowe opisujące postępowanie człowieka w trakcie zaspokajania potrzeby głodu i pragnienia powinno być omawiane w szerokim kontekście i tak też uczyniły autorki. Jednak uwaga czytelnika przede wszystkim została skoncentrowana na psychologicznym wglądzie w zachowanie człowieka. Jego geneza została przedstawiona zarówno z uwzględnieniem poglądów behawiorystów, jak i psychologów społecznych. Omówione zostały zatem behawiorystyczne i społeczne formy uczenia się, zwrócono także uwagę na znaczenie czynników poznawczych w kształtowaniu zachowań żywieniowych. W drugiej części opracowania, w formie dwóch rozdziałów, przedstawione zostały patologiczne zachowania żywieniowe, w tym dużą uwagę poświęcono otyłości, anoreksji i bulimii. Poza charakterystyką wymienionych zaburzeń żywieniowych, przedstawiona została ich etiologia, wykorzystano przy tym różne perspektywy, w tym poznawczo-behawioralną, społeczną i rodzinną, w wyjaśnianiu istoty zaburzeń żywieniowych.
W pracy przedstawione zostały zagadnienia, przy pomocy których można wyjaśniać, dlaczego ludzie zachowują się w określony sposób, dlaczego niektórzy chcą zmiany swoich dotychczasowych zachowań żywieniowych, a inni wprost odwrotnie, i wreszcie dlaczego niektórzy potrafią dokonać długotrwałej zmiany, inni zaś tego nie potrafią. Ta empiryczna wiedza może być stosowana w praktyce profilaktycznej, promocyjnej i edukacji zdrowotnej.
Psychologia żywienia może zainteresować nie tylko studentów kierunków związanych z żywnością i żywieniem, dietetyków, lekarzy, osoby zajmujące się promocją zdrowego stylu życia, ale także każdą osobę, która pragnie zrozumieć mechanizm powstawania zachowań żywieniowych, próbuje wyjaśnić dlaczego zachowuje się w określony sposób, i wreszcie chce zrozumieć, dlaczego mimo ogromnych wysiłków nie jest w stanie dokonać zmiany w swoim sposobie żywienia.
Książka ta jest skierowana również do osób z zaburzeniami odżywiania, a także osób, w których najbliższym otoczeniu takie osoby się znajdują. Poznanie przyczyn występowania zaburzeń żywieniowych oraz zrozumienie ich złożoności z uwzględnieniem przede wszystkim perspektywy psychologicznej jest niezbędne do rozpoczęcia działań ograniczających ich występowanie.
Spis treści
Wstęp1. Wprowadzenie do psychologii
2. Teoretyczne modele zachowań żywieniowych
3. Psychospołeczne uwarunkowania zachowań żywieniowych
4. Cechy osobowości a zachowania żywieniowe
5. Patologia zachowań żywieniowych – zaburzenia odżywiania
6. Psychologiczne i społeczne aspekty otyłości
Podsumowanie
Bibliografia
Książka
-
ISBN:
978-83-7583-047-7
-
Autor:
Jeżewska-Zychowicz Marzena,Pilska Magdalena