-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Studio Astropsychologii
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Dlaczego zboża mogą być niebezpieczne dla Twojego zdrowia
Białystok 2014, wydanie 2, fotmat 145 x 205, objętość 280 str., oprawa miękka
Prawie we wszystkich kulturach pieczywo jest podstawowym elementem codziennej diety. Może przybierać formę bochenków, placków, bułek czy chałek. Spożywamy je od wczesnego dzieciństwa do późnej starości z przekonaniem, że jest niezbędne i bardzo pożywne. Czy rzeczywiście jednak zboże, które stanowi jego główny składnik jest zdrowe dla każdego?
Od dawna wiadomo, że wiele poważnych chorób ma związek z alergią na białka, znajdujące się w czterech zbożach - pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Dla osób, które są uczulone na gluten, produkty mączne są trucizną zagrażającą ich życiu. Natomiast dla tych, którzy odczuwają nadwrażliwość na gluten, spożywanie ich powoduje groźne dolegliwości, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Co zatem robić i jakiej szukać alternatywy?
Dzięki Bożenie Przyjemskiej naturoterapeutce, dietetykowi i osteopatce z 30 – letnim doświadczeniem będziesz mógł sam się przekonać o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu. Zapobiega ona ponad 200 przewlekłym chorobom i dolegliwościom, mających związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Autorka dogłębnie przeanalizowała najważniejsze informacje medyczne dotyczące uczuleń i nietolerancji na gluten i swoje wnioski zamieściła w tym poradniku. Znajdziesz w nim również wszystko na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć m.in. takie choroby jak: nowotwory, osteoporozę, choroby jelit, choroby autoimmunologiczne, przewlekłe bóle, kłopoty z trawieniem i przyswajaniem, bezpłodność, a także wiele innych. Dodatkowym atutem tej publikacji są zawarte w niej przepisy zarówno dla diety bezglutenowej, bezmlecznej, wegetariańskiej, jak i Specyficznej Diety Węglowodanowej.
Zdrowe życie bez glutenu.
Spis treści
1. Wstęp2. Co to jest celiakia?
3. Nietolerancja glutenu a alergia
4. Uzależnienie od zbóż i produktów mącznych zawierających gluten
5. Drugi mózg - przewód pokarmowy
6. Rak i jego powiązania z nietolerancją zbóż
7. Powiązania chorób autoimmunologicznych z chorobą trzewną (celiakią) i nietolerancją glutenu
8. Osteoporoza a gluten
9. Wpływ glutenu na układ nerwowy i pracę mózgu
10. Rola glutenu w powstawaniu przewlekłych chorób zapalnych jelit
11. Kiedy dieta bezglutenowa nie pomaga
12. Lista chorób autoimmunologicznych według dr. Jamesa Braly`ego i Ronna Hoggana, które stwierdzono u pacjentów cierpiących na celiakię
13. Przepisy Specyficznej Diety Węglowodanowej
14. Przepisy diety wegetariańskiej, bezmlecznej i bezglutenowej
Książka
-
ISBN:
978-83-64278-16-7
-
Autor:
Bożena Przyjemska