-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Medyk
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Warszawa 2012, wyd. 1, format 145 x 205, objętość 200 str., oprawa miękka,
Przedstawiamy Państwu zarys zagadnień dotyczących bezpieczeństwa żywności. Zamieszczone tu informacje nie wyczerpują tematu, lecz mogą być inspiracją do głębszych poszukiwań optymalnych rozwiązań, drążenia trudnych problemów. Z taką nadzieją oddajemy książkę w ręce czytelników, których żywo interesuje „gorący” i aktualny temat w naukach żywieniowych, jakim jest rozwój bezpieczeństwa żywności. Naszym celem było bezstronne przedstawienie faktów i zdarzeń. Dla niektórych kontrowersyjnych tematów, jak np. kwestia bezpieczeństwa żywności transgenicznej (GMO), uznaliśmy, że słuszne będzie przedstawienie własnych, subiektywnych poglądów. Staraliśmy się – tam, gdzie było to możliwe – aby sama wymowa liczb skłoniła Czytelnika do wyciągnięcia wniosków. Książka posłuży jako drogowskaz dla młodych Czytelników, studentów, osób specjalizujących się w naukach żywieniowych.
Spis treści
WstępRanking zagrożeń żywnościowych. Czynniki chorób żywieniowych. Epidemiologia czynników
nowotworowych według R. Doiła. Hipoteza Amesa. Poprawka Delaneya.
Rozdział l
Wprowadzenie - bezpieczeństwo żywności dzisiaj
Łańcuch pokarmowy. Standardy bezpieczeństwa żywności. Mikrobiologiczne i chemiczne
skażenia żywności. Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Rozdział II
Od pola do stołu":
obszary ryzyka w łańcuchu rolno-żywnościowym
Kryteria bezpieczeństwa żywności. Jednostki / limity dopuszczalnego skażenia chemicznego
produktów żywnościowych.
Rozdział III
Wielkie katastrofy ekologiczne, zatruta żywność, skandale
Skażenia chemiczne. Choroba Minamata (Japonia); dioksyny w Seveso (Włochy);
polichlorowane bifenyle (PCB) - światowa katastrofa ekologiczna; ryzyko katastrof
przemysłowych w Polsce; dyrektywa Seveso II.
Skażenia fizyczne żywności. Katastrofa w Czarnobyiu (ZSRR),
przeciwdziałania skażeniom w rolnictwie i hodowli; zniszczenie elektrowni atomowej
Fukushima w Japonii przez tsunami.
Epidemiologia zbiorowych zatruć pokarmowych żywnością skażoną
mikrobiologicznie. Kryzys listeriozy; kryzys E. coli (O157:H7);
niemiecki kryzys L coli (EHEC); skażenia żywności i zachorowania w Polsce.
Kryzysy i skandale żywnościowe. Bydlęca choroba prionowa (BSE); ptasia grypa; chiński skandal melaminowy.
Fałszowanie żywności. „Elektroniczny nos" i „elektronicznyjęzyk"; biosensoryczna kontrola mikrobiologiczna; mikropłynna (microfiuidic) analiza żywności.
Rozdział IV
Ksenobiotyki, toksyczne metabolity, szkodliwe produkty obróbki termicznej żywności, biotoksyny
Szczególnie monitorowane substancje; endokrynomimetyki (EDCs); biotoksyny; alergie pokarmowe; kontrola genetycznie zmodyfikowanej żywności (GMO) w Europie.
RozdziałV
Narzędzia toksykologicznej oceny żywności
Próg zagrożenia toksykologicznego (TTC); kancerogeny chemiczne i ocena ryzyka powstawania nowotworów u człowieka; margines ekspozycji (MoE); probabilistyczna metoda Monte Carlo.
Posłowie
Literatura
Książka
-
ISBN:
978-83-89745-69-9
-
Autor:
Krzysztof L. Krzystyniak, Mieczysław W. Obiedziński