Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: N. Peckenpaugh, D. Gajewska
Waga produktu: 1.200 kg
Realizacja zamówienia: 48 godzin
EAN: 9788376093611
Wysyłka od: 9.90 PLN

Podręcznik jest skierowany przede wszystkim do studentów dietetyki oraz kierunków pokrewnych, praktykujących dietetyków, lekarzy wszystkich specjalności medycznych oraz innych pracowników służby zdrowia zajmujących się żywieniem ludzi zdrowych, profilaktyką i leczeniem zaburzeń odżywiania.

W publikacji:

- fachowa i aktualna wiedza z zakresu żywienia i dietetyki oparta na badaniach naukowych

- zalecenia, zasady postępowania oraz porady żywieniowe dla osób zdrowych i chorych

- leczenie dietetyczne cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotworów

- profilaktyka i leczenie otyłości

- ciekawe opisy przypadków, wskazówki dydaktyczne, pytania sprawdzające

- tabele, ryciny i zestawienia ułatwiające zrozumienie i zapamiętanie przekazywanych treści

Spis treści

Część 1. Nauka o żywieniu i chorobie
Rozdział 1. Żywienie w wymiarze społecznym
Rozdział 2. Węglowodany, białka i tłuszcze: makroskładniki energetyczne w zbilansowanych posiłkach
Rozdział 3. Mikroskładniki w zbilansowanych posiłkach: witaminy, minerały i fitozwiązki
Rozdział 4. Trawienie, wchłanianie oraz przemiana materii w zdrowiu i w chorobie

Część 2. Choroby ostre i przewlekłe
Rozdział 5. Insulinooporność i zespół metaboliczny
Rozdział 6. Otyłość i redukcja masy ciała
Rozdział 7. Choroby układu sercowo-naczyniowego
Rozdział 8. Cukrzyca
Rozdział 9. Choroby nerek
Rozdział 10. Znaczenie żywienia w prewencji i leczeniu chorób nowotworowych

Część 3. Problemy w promocji zdrowia i terapii chorób w różnych okresach życia
Rozdział 11. Żywienie matki i niemowlęcia w zdrowiu i w chorobie
Rozdział 12. Problematyka wzrostu i rozwoju w promowaniu zdrowia
Rozdział 13. Żywienie osób dorosłych
Rozdział 14. Zagadnienia związane ze zdrowiem publicznym w kontekście żywienia w perspektywie krajowej i międzynarodowej
Rozdział 15. Opieka żywieniowa w systemie opieki zdrowotnej

Parametry

  • Tytuł: 

    Podstawy żywienia i dietoterapia

  • ISBN: 

    9788376093611

  • Autor: 

    N. Peckenpaugh

  • Redaktor: 

    D. Gajewska

  • Rok wydania: 

    2011

  • Numer wydania: 

    1

  • Liczba stron: 

    694

  • Szerokość produktu: 

    19

  • Wysokość produktu: 

    26

  • Okładka: 

    miękka

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

aaa ssss