-
Zalaczniki bezpieczenstwa
Załczniki do produktuZałaczniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu.
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Edra Urban & Partner
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Wrocław 2010, wydanie 1 polskie, 145 x 205, objętość 312 str., oprawa miękka
Powiązania między odżywianiem a powstawaniem chorób lub różnego rodzaju zaburzeń zdrowotnych zostały już niejednokrotnie potwierdzone i nie dotyczą one jedynie dolegliwości układu krążenia, cukrzycy czy nadwagi. Dlatego też udzielanie porad z zakresu prawidłowego odżywiania powinno stać się lekarskim zwyczajem, ponieważ tak jak nieodpowiednia dieta może przyczynić się do rozwoju różnorodnych zaburzeń zdrowotnych lub patologii, tak zdrowe odżywianie pozwala wyeliminować liczne dolegliwości czy je złagodzić
Celem tej książki jest więc pokazanie - na przykładach różnych dolegliwości oraz chorób - szczegółowych i przystępnych porad, adresowanych zarówno do pacjentów, jak i do pracowników służby zdrowia.
Spis treści
Rozdział 1. Alergie pokarmoweRozdział 2. Alkoholizm
Rozdział 3. Antywitamina K - terapia antykoagulantem (AVK)
Rozdział 4. Aplazja - zanik szpiku kostnego
Rozdział 5. Atopowe zapalenie skóry
Rozdział 6. Celiakia, nietolerancja glutenu
Rozdział 7. Chemioterapia, radioterapia nowotworów
Rozdział 8. Chirurgia bariatryczna i odżywianie
Rozdział 9. Choroba Alzheimera, zaburzenia poznawcze
Rozdział 10. Choroba refluksowa przełyku
Rozdział 11. Choroba uchyłkowa jelit
Rozdział 12. Choroba zwyrodnieniowa stawów
Rozdział 13. Choroby układu sercowo-naczyniowego - czynniki ryzyka
Rozdział 14. Ciąża, cukrzyca ciężarnych
Rozdział 15. Cukrzyca typu I - insulinozależna
Rozdział 16. Cukrzyca typu II - insulinoniezależna
Rozdział 17. Depresja
Rozdział 18. Dieta bezresztkowa
Rozdział 19. Dieta bezresztkowa
Rozdział 20. Dieta ubogobłonnikowa
Rozdział 21. Gastrektomia
Rozdział 22. Hemoroidy
Rozdział 23. Hiperlipidemia (hipercholesterolemia, hipertrójglicerydemia)
Rozdział 24. Impotencja
Rozdział 25. Kamica nerkowa
Rozdział 26. Kamica żółciowa, zapalenie pęcherzyka żółciowego, cholecystektomia
Rozdział 27. Kortykosteroidy - długotrwała terapia
Rozdział 28. Laktoza, nietolerancja laktozy
Rozdział 29. Menopauza
Rozdział 30. Nadciśnienie tętnicze
Rozdział 31. Nadwaga i otyłość
Rozdział 32. Niedożywienie u osób w podeszłym wieku
Rozdział 33. Nieswoiste zapalenia jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Rozdział 34. Niewydolność serca
Rozdział 35. Nikotyna, rzucanie palenia i odżywianie
Rozdział 36. Odleżyny
Rozdział 37. Osteoporoza
Rozdział 38. Ostra biegunka
Rozdział 39. Przerost prostaty, zapobieganie przez dietę
Rozdział 40. Przewlekła niewydolność nerek
Rozdział 41. Przewlekła obturacyjna choroba płuc
Rozdział 42. Przewlekłe zapalenie trzustki
Rozdział 43. Rak piersi. Zapobieganie nawrotom choroby
Rozdział 44. Sen i odżywianie, praca w nietypowych godzinach
Rozdział 45. Trądzik
Rozdział 46. Wodobrzusze
Rozdział 47. Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego
Rozdział 48. Zapalenie błony śluzowej żołądka i choroba wrzodowa
Rozdział 49. Zaparcia
Rozdział 50. Zespół metaboliczny
Rozdział 51. Zmęczenie (astenia)
Książka
-
ISBN:
978-83-7609-228-7
-
Autor:
L. Chevallier
-
Redaktor:
D. Gajewska