W książce podano wartości kaloryczne ponad 20000 produktów spożywczych oraz wartości spalania kalorii podczas pracy i uprawiania sportu. Jak kontrolować spożycie kalorii, jak utrzymać prawidłowy ciężar ciała, zapotrzebowanie na kalorie, płynne granice nadwagi - oto niektóre z omówionych w książce problemów.
Spis treści
1. Tabele kalorii i wartości odżywczychWstęp
Symbole i skróty
Zboża i przetwory zbożowe
Zboża, mąki, produkty przemiału
Mąki skrobiowe
Mieszanki do wypieku i ciasta
Pieczywo
Płatki śniadaniowe
Makarony
Różne
Owoce i przetwory owocowe
Warzywa, grzyby, owoce strączkowe
Warzywa i przetwory warzywne
Grzyby
Owoce strączkowe
Mleko i przetwory mleczne
Mleko
Przetwory mleczne
Sery
Ryby i owoce morza
Ryby morskie
Owoce morza
Ryby słodkowodne
Przetwory rybne i inne
Mięso i drób, wędliny, jaja
Drób
Baranina i jagnięcina
Cielęcina
Wołowina
Wieprzowina
Dziczyzna
Inne gatunki mięsa
Przetwory mięsne i wędliny
Jaja świeże i w proszku
Tłuszcze, oleje, nasiona, orzechy
Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego
Tłuszcze i oleje pochodzenia roślinnego
Nasiona i orzechy
Napoje, gotowe dania, produkty niskokaloryczne
Napoje alkoholowe
Napoje bezalkoholowe
Słodycze
Desery
Gotowe dania
Przetwory warzywne
Przetwory mięsne
Przetwory rybne
Dania z makaronów
Półprodukty zbożowe i mączne
Dania z ziemniaków
Sałatki i konserwy warzywne bez sosów
Dania jednogarnkowe i zupy
Gotowe sosy
Wywary mięsne
Różne
Desery
Lody deserowe
Mieszanki do ciast
Płatki śniadaniowe
Produkty sojowe
Fast food
Produkty niskokaloryczne
Kiełbasy
Dania mięsne
Dania z drobiu
Dania z ryb
Dania warzywne
Sery i wyroby serowarskie
Zupy
Sałatki
Tłuszcze do chleba
Kompoty
Konfitury
Produkty mleczne
Desery lodowe
Napoje
Owocowe gumy do żucia
2. Nowoczesne odżywianie
Znaczenie żywności
Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze
Składniki naszego pożywienia: składniki odżywcze
Tłuszcze
Węglowodany
Białka
Składniki mineralne
Mikroskładniki - pierwiastki śladowe
Witaminy
Naturalne substancje nieodżywcze
Substancje błonnikowe (balastowe)
Wtórne substancje roślinne
Ubichinony
Żywienie niemowląt
Przetwory niskokaloryczne - "light"
Znaczenie dodatków do artykułów spożywczych
Zagrożenia spowodowane przez zanieczyszczenie środowiska
Wpływ przetwarzania na wartości odżywcze i zdrowotne
Zalecane spożycie składników odżywczych
Kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3
Zawartość witamin
Zawartość mikroskładników (pierwiastków śladowych)
Straty witamin i zmiana masy
Ilości odpadów i możliwość przechowywania
Zawartość azotanów
Zawartość karotenoidów
Zawartość flawonoidów/ubichinonów
3. Właściwe żywienie w okresie choroby
Gdy przemiana materii ulega zaburzeniu
Spożycie węglowodanów a cukrzyca
Spożycie cholesterolu i zaburzenia przemiany tłuszczów
Ograniczyć spożycie tłuszczów
Kwas moczowy a dna
Kamienie nerkowe a kwas szczawiowy
Objawy uczulenia na nikiel i kwas salicylowy
Zawartość niklu
Zawartość kwasu salicylowego
Dieta lekkostrawna
Dieta odchudzająca
Dieta w cukrzycy
Tabela wymienników węglowodanowych
Indeks glikemiczny
Dieta w hiperlipidemii
Zawartość kwasów tłuszczowych
Dieta przy nadciśnieniu krwi (hipertonii)
Dieta przy dnie (podagrze) i hiperurykemii
Zawartość kwasu moczowego
Wody mineralne
Literatura
Indeks
Książka
-
ISBN:
978-83-7495-993-3
-
Autor:
Ibrahim Elmadfa, Erich Muskat
-
Wydanie:
6
-
Rok wydania:
2010
-
Format:
18.5x21.0cm
-
Liczba stron:
128
-
Oprawa:
Miękka
Inne tytuły z tej serii:
Cholesterol cichy zabójca
11,95
PLN
23,90 PLN
Oszczędzasz 11.95 PLN
Normy żywienia człowieka
135,33
PLN
Podstawy dietetyki
29,90
PLN
Żywienie w sporcie /PZWL
101,30
PLN
Żywienie dzieci Centrum zdrowia dziecka
54,50
PLN
Wegetarianizm Zalety i wady
54,50
PLN
Nadwaga Porady lekarza rodzinnego
4,00
PLN
ABC otyłości
50,21
PLN