Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Sylwia Małgorzewicz,Aleksandra Kicińska,Małgorzata Kaczkan,
Waga produktu: 0.150 kg
Wysyłka od: 7.00 PLN
Wydawca: Czelej

Lublin 2008, wyd. 1, format 175 x 235, objętość 79 str., oprawa miękka

Książka jest przeznaczona głównie dla pacjentów poddawanych dializoterapii, a także dla osób z ich otoczenia (rodzina, opiekun). Jednocześnie stanowi cenną wskazówkę dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety optymalnej dla poszczególnych chorych.

Autorki przewodnika w zwięzły i przejrzysty sposób przedstawiły znaczenie podstawowych pierwiastków znajdujących się w pokarmach (jak:: potas, sód, fosfor), rolę białka i płynów. Zwróciły również uwagę na węglowodany i tłuszcze – główne źródła energii, a także przedstawiły listę ziół i przypraw, które pomagają przełamać schematy diety pacjentów dializowanych.

Ponadto książka zawiera zbiór szczegółowych przepisów kulinarnych na dietetyczne potrawy – w każdym z nich dokładnie określono zawartość pierwiastków, białka oraz poziom energii – których przykładowe zestawy umieszczono na końcu.

Spis treści

Wprowadzenie
Potas
Sód
Fosfor
Białko
Płyny
Energia
Zioła i przyprawy
W restauracji i podczas wizyty
Przepisy kulinarne
- Zupy
- Potrawy z mięsa
- Ryby
- Warzywa
- Potrawy mączne
- Desery
- Inne
Przykładowe dzienne jadłospisy
Piśmiennictwo


Książka

  • ISBN: 

    978-83-60608-96-8

  • Autor: 

    Sylwia Małgorzewicz,Aleksandra Kicińska,Małgorzata Kaczkan

Inne tytuły z tej serii: