Gotuj z ajurwedą dla zdrowia to coś więcej niż zwykła książka kucharska. To wprowadzenie w tajniki ajurwedy i kuchni ajurwedyjskiej, uczące nowego spojrzenia na żywienie.
Książka oferuje mnóstwo zdrowych przepisów kuchni wegetariańskiej, przygotowywanych na bazie ziół i przypraw harmonizujących poszczególne konstytucje. Omawia wpływ danego pokarmu na poszczególne dosze, a w wielu przypadkach także jego lecznicze właściwości.
Ajurweda to starożytna sztuka leczenia, która naucza, iż pokarm jest bardzo istotny dla zdrowia i dobrego samopoczucia. W książce znajdziesz:
- ponad 100 przepysznych przepisów kuchni ajurwedyjskiej
- opis wyposażenia kuchni ajurwedyjskiej oraz plan jadłospisu uwzględniającego potrzeby każdego członka rodziny
- niemal 300 prostych porad na rozmaite dolegliwości z zastosowaniem ziół, owoców i warzyw
- wskazówki, jak dbać o zdrowie, dobre trawienie oraz równowagę właściwą dla twojej konstytucji
- zasady właściwego łączenia pokarmów
- kompleksowe zalecenia żywieniowe dla poszczególnych konstytucji
- spis właściwości pokarmów oraz ich wpływu na dosze
- tabelę, która pozwoli określić twoją konstytucję i jej charakterystykę
Spis treści
PrzedmowaWstęp
Wprowadzenie do kuchni ajurwedyjskiej
1. Twoja indywidualna konstytucja
Elementy
Tridosza — wata, pitta, kapha
Prakriti i wikriti
Jak określić swoją konstytucję
Charakterystyka osób o konstytucja wata
Charakterystyka osób o konstytucji pitta
Charakterystyka osób o konstytucji kapha
2. Czynniki, które mają wpływ na nasze zdrowie
Dosze
Niewłaściwe nawyki żywieniowe
Pora dnia i pora roku
Odpowiednia ilość ćwiczeń fizycznych
Wybór zrównoważonego stylu życia
Związki i emocje
Medytacja a dobre samopoczucie
3. Smak i trawienie
Właściwości pożywienia
Pojęcia: rasa, wirja, wipaka i prabhawa
Rasa i działanie smaku
Wirja — energia rozgrzewająca lub wychładzająca
Wipaka — skutek po strawieniu
Prabhawa — wyjątkowe właściwości
Agni — ogień trawienny
Proces trawienia
4. Łączenie pokarmów
Wybrane zalecenia służące poprawie trawienia
5. Przygotowanie kuchni i spiżami ajurwedyjskiej
6. Planowanie jadłospisu
Posiłki dla wata, pitca i kapha zimą oraz latem
7. Przepisy
Jak gotować zgodnie z zasadami ajurwedy
Zupy
Kitchari
Dania z ryżu
Warzywa
Raity
Pikle i czatneje
Pieczywo
Desery
Napoje
Dodatkowe przepisy
8. Lecznicze właściwości produktów żywnościowych
Owoce
Warzywa
Powszechnie stosowane zioła
Dodatek
Jak określić swoją konstytucję
Zalecenia żywieniowe dla poszczególnych konstytucji. Jak korzystać z zaleceń dotyczących pożywienia
Słownik
Bibliografia
Indeks
O Instytucie Ajurwedy (The Ayurvedic Institute)
O autorach
Książka
-
ISBN:
978-83-65852-08-3
-
Autor:
Usha Lad, Dr Vasant Lad
-
Wydanie:
1
-
Rok wydania:
2018
-
Format:
165 x 235 mm
-
Liczba stron:
280
-
Oprawa:
Miękka