Warszawa 2013, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 76 str., oprawa miękka
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego jest dobrowolnym, interdyscyplinarnym stowarzyszeniem lekarzy różnych specjalności, farmaceutów, pielęgniarek i dietetyków. Naczelnym statutowym celem działania Towarzystwa jest wprowadzenie do praktyki klinicznej nowoczesnego leczenia żywieniowego przez podejmowanie inicjatyw zmierzających do pogłębienia wiedzy z dziedziny leczenia żywieniowego.
Spis treści
1. Definicje i określenia2. Organizacja żywienia i leczenia żywieniowego w szpitalu
3. Standard leczenia żywieniowego w szpitalu
4. Ocena stanu odżywienia
5. Leczenie żywieniowe w warunkach domowych
6. Plan leczenia żywieniowego
7. Leczenie żywieniowe w stanach terminalnych (konsensus Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego)
8. Standard wprowadzania cewnika do żywienia pozajelitowego do żyły głównej
9. Standard posługiwania się kaniulą, cewnikiem lub portem i linią żylną do żywienia pozajelitowego
10. Standard stanu chorego umożliwiający leczenie żywieniowe
11. Standard programu żywienia pozajelitowego
12. Monitorowanie leczenia żywieniowego
13. Standard zgłębnikowania przez nos do żywienia dożołądkowego i dojelitowego
14. Standard postępowania w przypadku podejrzenia zakażenia dostępu żylnego
15. Standard postępowania w przypadku potwierdzenia zakażenia związanego z dostępem żylnym
16. Piśmiennictwo
Książka
-
ISBN:
978-83-200-4575-8
-
Autor:
Marek Pertkiewicz
Inne tytuły z tej serii:
Refluks krtaniowo-gardłowy
143,91
PLN
Zdrowa wątroba
29,70
PLN
Mikrobiota przewodu pokarmowego
97,01
PLN
Choroby struktur dna miednicy
113,00
PLN
Uszkodzenia dróg żółciowych
143,91
PLN
Zdrowy układ pokarmowy
35,90
PLN
Zespół jelita nadwrażliwego
58,80
PLN
Chirurgia dróg żółciowych i wątroby Tom 1
139,62
PLN
Chirurgia dróg żółciowych i wątroby Tom 2
143,91
PLN
Proktologia praktyczna
48,00
PLN