Warszawa 2010, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 188 str., oprawa miękka
Spośród wszystkich chorób chronicznych cukrzyca ma najszybciej pnące się w górę wskaźniki wzrostu zachorowań. Przyczynia się do chronicznie słabego stanu zdrowia i skraca życie chorych. Są jednak i dobre wiadomości: stosując odpowiedni sposób odżywiania się i suplementy oraz zmieniając tryb życia, można zawrócić proces chorobowy cukrzycy typu II! Trzeba jednak wiedzieć, że przestrzeganie konwencjonalnych zaleceń dietetycznych najprawdopodobniej poskutkuje przyrostem masy ciała i stopniowym wzrostem stężenia glukozy we krwi. Zastosowanie wskazówek zawartych w tej książce to najlepszy sposób, by obniżyć poziom glukozy we krwi, schudnąć i odzyskać zdrowie.
Spis treści
WstępOpis pewnego przypadku
Ostrzeżenie
Rozdział 1
Podstawowe wiadomości o cukrzycy
Więcej o trzustce
Rola insuliny
Typy cukrzycy
Powszechność występowania cukrzycy
Rozdział 2
Czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy i jej objawy
Czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy typu II
Objawy cukrzycowe
Objawy skórne zespołu metabolicznego i cukrzycy typu II
Rozdział 3
Badania służące diagnozowaniu i monitorowaniu cukrzycy
Konieczne badania w cukrzycy
Konieczne badania monitorujące stan cukrzycy
Inne ważne badania wykonywane u chorych na cukrzycę
Rozdział 4
Powikłania towarzyszące cukrzycy
Rozdział 5
Leki stosowane w leczeniu cukrzycy typu II
Rozdział 6
Zawracanie procesu chorobowego cukrzycy typu II
za pomocą diety
Znaczenie produktów białkowych
Prawie wszystko o tłuszczu
Produkty węglowodanowe
Znaczenie indeksu glikemicznego
Obciążenie glikemiczne
Sztuczne substancje słodzące
Zdrowe słodziki dla cukrzyków
Produkty żywnościowe szczególnie korzystne dla cukrzyków
Rozdział 7
Konwencjonalne zalecenia pokarmowe dla chorych na cukrzycę i ich negatywny wpływ
Rozdział 8
Zawracanie procesu chorobowego cukrzycy poprzez odpowiedni tryb życia
Znaczenie ćwiczeń fizycznych i ruchu
Rola i znaczenie snu
Stres
Radzenie sobie z depresją
Rozdział 9
Zawracanie procesu chorobowego cukrzycy za pomocą diety i ziół
Zioła korzystne dla cukrzyków
Niezbędne składniki odżywcze dla chorych na cukrzycę typu II
Znaczenie antyoksydantów
Rozdział 10
Unikanie powikłań towarzyszących cukrzycy
Choroba układu sercowo-naczyniowego
Choroby oczu
Cukrzycowa choroba nerek (nefropatia)
Cukrzycowa choroba układu nerwowego (neuropatia)
Zakażenia
Zaburzenia erekcji
Rozdział 11
Plan żywieniowy zawracania procesu chorobowego
cukrzycy typu II
Produkty dozwolone
Produkty niedozwolone
Unikanie hipoglikemii (niskiego stężenia glukozy we krwi)
Jadanie poza domem: najlepsze rozwiązania
Dwutygodniowy plan żywieniowy dla chorych na cukrzycę typu II
Rozdział 12
Przepisy kulinarne
Śniadanie
Lunch
Posiłek wieczorny
Potrawy wegetariańskie
Rozdział 13
Więcej informacji o cukrzycy typu I
Czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy typu I
Zalecenia pokarmowe dla chorych na cukrzycę typu I
Wnioski
Glosariusz
Uwagi tłumaczki
Wykaz odnośników
Książka
-
ISBN:
978-83-89624-64-2
-
Autor:
Sandra Cabot,Margaret Jasinska