Warszawa 2005, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 120 str., oprawa miękka
Kamica żółciowa w większości przypadków nie wywołuje żadnych objawów i może pozostać nierozpoznana – bez żadnych niekorzystnych dla zdrowia skutków. Jednak u części osób powstające w drogach żółciowych złogi mogą wywoływać zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, napady ostrego bólu (zwanego kolką wątrobową) i groźne powikłania. Do czynników sprzyjających rozwojowi kamicy żółciowej należą między innymi: nieregularny tryb życia, niewłaściwe odżywianie, otyłość i - paradoksalnie - gwałtowne odchudzanie. Autorzy radzą, jak zmodyfikować sposób żywienia - co jeść, a jakich potraw unikać - aby zapobiec dolegliwościom lub doprowadzić do zmniejszenia kamieni. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści
WprowadzenieKamica żółciowa - problem zdrowotny i społeczny
Częstość występowania kamicy żółciowej
Czynniki ryzyka kamicy żółciowej
Rozpoznawanie kamicy żółciowej
Zapobieganie kamicy żółciowej
Leczenie zachowawcze kamicy pęcherzyka żółciowego
Chirurgiczne i endoskopowe leczenie kamicy żółciowej
Kamica żółciowa a ciąża
Zalecenia żywieniowe i styl życia osób z kamicą żółciową
Wykaz produktów zalecanych i niezalecanych w kamicy żółciowej
Przykładowe jadłospisy
Zalecenia żywieniowe dla chorych po wycięciu pęcherzyka żółciowego
Piśmiennictwo
Książka
-
ISBN:
978-83-200-3206-7
-
Autor:
Mirosław Jan Dzieniszewski