Wrocław 2003, wydanie 1, format 140 x 200, objętość 232 str., oprawa miękka
Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT) wprowadza zupełnie nowatorski sposób odżywiania. Opiera się na dodawaniu do zwyczajnych (ale przygotowanych zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia) posiłków leczniczych ziół przyprawowych. Jest zatem niekłopotliwa i niedroga, a systematycznie jej stosowanie przynosi wiele korzyści, takich jak spowolnienie procesów starzenia, poprawa witalności, ograniczenie negatywnych skutków stresu i – co najważniejsze – zintensyfikowanie procesu leczenia wielu schorzeń.
"Dieta funkcjonalna. Samoleczenie ziołami w kuchni" to publikacja twórcy Diety funkcjonalnej. A któż nie przedstawi lepiej założeń niż sam autor? Największym atutem tej pracy jest podział ziół przyprawowych ze względu na ich właściwości lecznicze. Poza tym książka ta opisuje dokładnie zasady przygotowywania zdrowotnych posiłków, przybliża wiele ciekawych, a zapomnianych ziół przyprawowych, charakteryzuje mieszanki i herbaty skomponowane zgodnie z zaleceniami DFLT (pozbawione wszelkiego typu wzmacniaczy smaku i aromatu, sztucznych barwników etc.).
Spis treści
Od AutoraWstęp. W poszukiwaniu diety doskonałej, czyli dla kogo i dlaczego napisałem tę książkę
Rozdział 1. Czym właściwie są przyprawy, czyli co nam natura dała
Rozdział 2. Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka, czyli zioła lecznicze jako przyprawy w kuchni, a tak naprawdę o tym, że człowiek podjeść lubi, dlatego każdy posiłek powinien spełniać określone wymagania organizmu
Rozdział 3. Co warto wiedzieć o układzie trawiennym, przemianie materii, dietetyce, piramidzie żywieniowej i składzie chemicznym ziół przyprawowych, by Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka spełniła oczekiwania zdrowotne
Rozdział 4. Dieta Funkcjonalna a tajemnice kuchni, czyli o tym, jak używać przypraw o charakterze leczniczym
Rozdział 5. Stosowanie Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka w kuchni
Rozdział 6. Najważniejsze zioła diety funkcjonalnej w pigułce.
Zakończenie
Książka
-
ISBN:
83-7277-185-5
-
Autor:
Lech Tkaczyk