Wczytuję dane...
Autor, Redaktor: Heide Steigenberger,
Waga produktu: 0.200 kg
Wysyłka od: 7.00 PLN

Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest – w odpowiednich ilościach – niezbędna do życia. Jednak u alergików i osób z nietolerancją histamina zawarta w lekach i pokarmach może powodować znaczne dolegliwości, m.in.: bóle głowy, wysypkę, swędzenie skóry, bóle brzucha, biegunkę, wodnisty katar, kaszel, zaburzenia rytmu serca.
W poradniku podano wiele praktycznych rad, które pomogą wrażliwym na działanie histaminy osobom uzyskać wyraźną poprawę stanu zdrowia, a nawet całkowicie pozbyć się uciążliwych objawów.
Liczne przepisy na dania główne, zupy, sałatki, desery oraz na ciasteczka, ciasta i torty z pewnością ułatwią zachowanie właściwej diety.

Spis treści

WPROWADZENIE
HISTAMINA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA
Co to jest histamina?
Diaminooksydaza
Definicja nietolerancji histaminy
Rozpoznanie nietolerancji histaminy
HISTAMINA W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
Podstawowe informacje
Dlaczego niektóre produkty spożywcze zawierają tak dużo histaminy?
Wyroby z mleka i sery
Czekolada
Mięso i wyroby mięsne
Ryby i produkty rybne
Ocet
Owoce i warzywa
Alkohol
Aminy biogenne
Uwalniacze histaminy
Dodatki spożywcze
POSTĘPOWANIE W NIETOLERANCJI HISTAMINY
Dorośli
Dzieci
Leki
Nietolerancja środków cieniujących
Zabiegi chirurgiczne i stomatologiczne
Histamina w ciąży
CO WŁAŚCIWIE WOLNO JEŚĆ?
Tolerowane produkty spożywcze
Nietolerowane produkty spożywcze
Produkty spożywcze - tabela wymienników
PRZEPISY
Podstawowe informacje o gotowaniu
Zupy
Sałatki
Dania główne
Desery
Ciasta i torty
Ciasteczka
Pasty do pieczywa
Literatura źródłowa
DODATEK
Leki
Dodatki spożywcze, symbole E

Książka

  • ISBN: 

    978-83-200-4176-7

  • Autor: 

    Heide Steigenberger

  • Wydanie: 

    1

  • Rok wydania: 

    2014

  • Format: 

    145 x 205

  • Liczba stron: 

    128

  • Oprawa: 

    miękka

Inne tytuły z tej serii:
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...